Direct naar artikelinhoud

BNP kan proces afkopen voor 8 à 9 miljard dollar

BNP Paribas zou bereid zijn om een monsterboete van 8 à 9 miljard dollar te betalen om te ontsnappen aan een rechtszaak wegens het overtreden van een Amerikaans handelsembargo. België moet nadenken over een verkoop van zijn aandelen in de bank, zeggen specialisten.

BNP Paribas en het Amerikaanse gerecht zitten dicht bij een akkoord over de betaling van de monsterboete voor de bank, zo meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal, die goed ingelicht is over de zaak. De Franse bank wordt ervan beschuldigd tussen 2002 en 2009 een Amerikaans embargo tegen Iran, Cuba en Soedan te hebben geschonden.

Aanvankelijk leek BNP Paribas daardoor een boete van 10 miljard dollar (7,4 miljard euro) te moeten ophoesten. Maar volgens het akkoord dat nu op tafel ligt, wordt dat bedrag dus enigszins naar beneden bijgesteld naar 8 à 9 miljard dollar (5,9 à 6,6 miljard euro).

In ruil voor de korting moet BNP Paribas wel schuld bekennen in de zaak. Daarnaast moet de bank nog enkele andere sancties aanvaarden, zoals een tijdelijk verbod om bepaalde transacties in dollars uit te voeren, een maatregel waarvoor de Franse bank zeer beducht is.

Bovendien zou het akkoord ook voorzien dat een dertigtal medewerkers van BNP Paribas, die verantwoordelijk geacht worden voor het doorbreken van het embargo, de bank moeten verlaten. De meeste van die verantwoordelijken zijn ondertussen al zelf opgestapt.

Insiders verwachten dat begin volgende maand een akkoord over de monsterboete beklonken kan zijn, al sluiten ze niet uit dat er alsnog een kink in de kabel komt. In dat geval zal BNP Paribas zich voor criminele feiten moeten verantwoorden voor het Amerikaanse gerecht.

Lobbywerk

De zaak heeft al heel veel stof doen opwaaien. Niet het minst omdat de Franse president François Hollande en de Belgische premier Elio Di Rupo gelobbyd hebben voor een mildere aanpak van BNP Paribas. België is sinds de overname van Fortis door BNP Paribas de belangrijkste aandeelhouder van de Franse bank.

Het lobbywerk heeft weinig opgeleverd. Dat kan ook moeilijk. De overtredingen van het Amerikaanse handelsembargo door BNP Paribas zijn bijzonder zwaar. In theorie zou BNP Paribas een boete tot 60 miljard dollar kunnen worden opgelegd. De Wall Street Journal schreef dat de Amerikaanse justitie over aanwijzingen beschikt dat BNP Paribas 30 miljard dollar aan verdachte transacties met landen onder VS-embargo verborgen heeft gehouden.

De monsterboete heeft ongetwijfeld gevolgen voor de positie van BNP Paribas. Een kapitaalverhoging zou niet aan de orde zijn. Wel dreigt er heel wat reputatieschade voor de bank, die in 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis Fortis voor een appel en ei overnam.

En haar aandeelhouders zullen in de klappen te delen. Met meer dan 10 procent van de aandelen streek België voor de voorbije twee jaren telkens 192 miljoen euro aan dividenden op. De kans is groot dat de staat die vergoeding misloopt voor het lopende jaar.

België

"De Belgische overheid moet nagaan of ze als grootste aandeelhouder enige invloed kan uitoefenen op het beleid bij BNP Paribas. Als ze niet kan bijsturen, trekt ze beter haar conclusies trekken en verkoopt ze haar aandelen als er zich een opportuniteit voordoet", zegt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom en bankenspecialist van het Itinera Institute.

"Op lange termijn kan de overheid haar aandelen beter verkopen, maar nu moet ze druk uitoefenen om de interne controle bij BNP Paribas te versterken. De bank was al in 2006 gewaarschuwd dat ze de Amerikaanse wetten overtrad en toch ging ze gewoon daarmee door. België moet zijn invloed gebruiken om gelijkaardige feiten in de toekomst te voorkomen", zegt Frank Vanaerschot van Fairfin, een organisatie die opkomt voor duurzame banken.

Uittredend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) weigert stelling te nemen in deze zaak zolang er geen duidelijkheid is over de monsterboete. België bezit 127,75 miljoen aandelen van BNP Paribas. Op basis van de huidige koers is dat pakket 6,5 miljard euro waard.

miljard dollar

had boete in theorie kunnen bedragen

miljard dollar

aan transacties met landen onder embargo van VS verborg bank

miljard euro

is aandelenpakket

van Belgische staat waard

miljoen euro

aan dividenden verliest overheid allicht het lopende jaar