Direct naar artikelinhoud

'Majesteit, onderteken de euthanasiewet niet, alstublieft'

'Majesteit, onderteken alstublieft de euthanasiewet voor kinderen niet.' Met die smeekbede richt een vierjarig Canadees meisje zich in een emotionele internetvideo rechtstreeks tot onze koning Filip.

Nadat de Senaat en Kamercommissie het wetsvoorstel rond euthanasie voor minderjarigen eerder al goedgekeurd hebben, zal ook de voltallige Kamer er zich eerstdaags over buigen, mogelijk zelfs deze week nog. Als ook daar het licht op groen gezet wordt, is alleen nog de handtekening van koning Filip vereist om van België het allereerste land met een euthanasiewet voor minderjarigen te maken.

En dat blijkt bij één meisje in Canada - de vierjarige Jessica Saba uit Quebec - hard aan te komen. Met een videoboodschap die de titel From a child to a king meekreeg, probeert zij onze vorst op andere gedachten te brengen. Al voeren vooral Jessica's ouders Paul, die als huisarts werkt, en Marisa het woord.

"Ik wil me tot u richten, uwe majesteit, om als koning van België de uitbreiding van de euthanasiewet naar minderjarigen niet te ondertekenen", spreekt Paul rechtstreeks tot de camera. "Elk jaar komen miljoenen kinderen ter wereld met aangeboren afwijkingen, zoals onze dochter Jessica. Zij werd geboren met een zware hartafwijking. Als ze in een land was geboren met een euthanasiewet voor minderjarigen, zou ze geëuthanaseerd kunnen zijn."

Om het dramatische effect te versterken, worden foto's getoond van een pasgeboren Jessica, gekoppeld aan tubes en draden, gevolgd door actuele beelden van het levenslustige meisje. Waarna helemaal aan het eind ook Jessica een zinnetje tot koning Filip mag richten: "Onderteken in het belang van de kinderen alsjeblief de euthanasiewet niet."

Waarom het gezin Saba zich expliciet tot onze koning Filip richt en niet tot de Belgische politici? "Omdat ik de indruk heb dat de Belgische parlementairen al overtuigd zijn", aldus vader Paul in een gesprek met Het Laatste Nieuws. "De enige die het dus nog kan tegenhouden, is jullie koning."

Paul ontkent dat hij deel uitmaakt van een lobbymachine. "Eerlijk, ik voer deze kruistocht niet om religieuze redenen, maar omwille van mijn persoonlijke overtuiging als huisarts en vader. En die is: elk leven, hoe gecompliceerd ook, verdient een kans."

Een van de voorvechters van euthanasie voor minderjarigen, Open Vld'er Jean-Jacques De Gucht, is niet onder de indruk van de Canadese smeekbede. "Mij lijkt dat gezin Saba vooral slecht geïnformeerd. Dit euthanasievoorstel heeft niets met baby's of jonge kinderen te maken. Oké, qua leeftijd is er geen ondergrens voorzien, maar de minderjarige moet zelf oordeelsbekwaam zijn en zijn keuze voor euthanasie zowel schriftelijk als mondeling kenbaar maken. In de praktijk gaat het dus om 'oudere minderjarigen'."