Direct naar artikelinhoud

Poetin geeft Depardieu Russisch paspoort

De Franse acteur Gérard Depardieu (64) krijgt een Russisch paspoort. President Vladimir Poetin heeft daartoe een decreet ondertekend.

Eind vorig jaar kwam Depardieu in een forse mediastorm terecht vanwege zijn plan om naar het fiscaal vriendelijkere België te verhuizen. Toen zei Poetin al dat de Fransman wat hem betreft Rus kon worden.

Poetin lanceerde zijn uitnodiging op 20 december, uren nadat Depardieu gezegd had dat hij zijn Frans paspoort wilde inleveren. De man die Cyrano de Bergerac belichaamde tekende zo protest aan tegen de - vorig weekend door de Grondwettelijke Raad ongeldig verklaarde - belasting van 75 procent op alles wat een Frans staatsburger boven de 1 miljoen euro verdient.

De maatregel, een speerpunt van François Hollande tijdens diens campagne, zou twee jaar lang geldig blijven. Hij was dan ook bedoeld als exceptionele crisisbelasting. Hoewel de omstreden wet voorlopig niet van kracht wordt en de regering haar huiswerk wegens de schending van het gelijkheidsbeginsel moet overdoen, houdt Depardieu het erbij dat hij zijn vaderland de rug toekeert.

Volgens Le Monde heeft de Parijzenaar zijn Russische pas inmiddels al gekregen. "Poetin heeft me mijn papieren opgestuurd", zou Depardieu gezegd hebben op een etentje met vrienden. De acteur zei daar voorts dat behalve Rusland ook Montenegro en België bereid waren hem op te vangen.

Depardieu zou een optrekje hebben gekocht in het Henegouwse dorp Néchin. Volgens de voorzitter van de naturalisatiecommissie van de Belgische Kamer, Georges Dallemagne (cdH), zal 's mans dossier echter "anders bekeken" worden als hij inderdaad Rus wordt.

"Nationaliteiten zijn niet iets wat men verzamelt", zei Dallemagne aan Belga.

Alleszins koestert Depardieu een oude liefde voor Rusland. Hij is er bepaald populair, nam er reclamefilmpjes op voor de Sovjetski Bank, een ketchupmerk en een supermarkt en maakte er deel uit van jury's op filmfestivals.

Bij onze zuiderburen is het enthousiasme voor Depardieu de jongste weken behoorlijk bekoeld en is een discussie losgebarsten over de vraag of Franse acteurs dankzij gulle overheidssteun niet te veel geld opstrijken.

Tot dusver hadden de Fransen voor lief genomen dat de acteur vreemde vogels te vriend hield. De van schendingen van de mensenrechten beschuldigde sterke man van Tsjetsjenië bijvoorbeeld, Ramzan Kadyrov. Of nog, diens Oezbeekse collega Islam Karimov, volgens mensenrechtenverenigingen evenmin een onbeschreven blad.

De Fransman heeft ook een zwak voor de Cubaanse voormalige Líder Máximo Fidel Castro. De vriendschap ontstond toen culinair fanaat Depardieu ooit een keer pâté voor Castro bereidde.