Direct naar artikelinhoud

Oudere werknemers hoeven geen lichter werk

We moeten met zijn allen langer aan de slag, maar hebben daar eigenlijk geen zin in. Een kwart van de leidinggevenden schrijft ouderen liever af. 'Er is een mentaliteitswijziging nodig', klinkt het bij Securex.

De klaagzang is bekend: De bevolking op beroepsactieve leeftijd kan de kosten van het snel toenemende aandeel senioren niet meer dekken. Professor Luc Sels van de KU Leuven legt de vinger op de wonde: "Vandaag zorgen 100 werkenden voor ongeveer 133 niet-werkenden. Tegen 2020 loopt deze ratio wellicht op tot 138. In Wallonië bedraagt de ratio nu al 169 per 100 werkenden. Om dit te compenseren, moeten we mensen langer aan het werk houden."

Tot daar de theorie. In de praktijk valt dat echter tegen. Ouderen worden snel aan de kant gezet. Ook de ouderen zelf staan niet altijd te springen. Uit een onderzoek van Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex, blijkt dat we liefst op 60 met pensioen zouden gaan. Wettelijk kan het pas vanaf 65 jaar. Hoe je je mensen gemotiveerd aan de slag moet houden? "Geef iedereen gelijke kansen. Promoot zeker geen maatregelen exclusief voor bepaalde groepen van werknemers. En gebruik noch leeftijd, statuut of geslacht om maatregelen te ontzeggen of aan te bieden. Dit betekent concreet: verpersoonlijk het HR-beleid", zegt Van Coillie.

Motivatie is cruciaal om medewerkers langer aan het werk te houden. Het onderzoek toont aan dat de rol en houding van de leidinggevende hierbij van groot belang is. Als zelfs leidinggevenden niet overtuigd zijn van het feit dat 60-plussers langer aan het werk moeten blijven, dan is de weg die we moeten afleggen nog lang. Bijna 1 op 4 (24,7%) leidinggevenden vindt het niet wenselijk dat ouderen na 60 jaar blijven doorwerken. Bijna 12% is van mening dat oudere werknemers zichzelf niet terugverdienen in de organisatie. "Vermoedelijk omdat de automatische koppeling van loon aan anciënniteit ervoor zorgt dat de oudere werknemers vaak de duurste werknemers zijn", stelt Van Coillie. Wat een slecht idee is, is een algemeen 'ontziebeleid': het werk verlichten door onder meer functiewijzigingen, ergonomische aanpassingen. "Ontzien kan zinvol zijn, maar kan ook negatieve gevolgen hebben: het versterkt de gangbare stereotypen dat oudere werknemers minder mee kunnen. Een ontwikkelbeleid geeft werknemers de mogelijkheid om te groeien en zich te ontplooien door meer om- en bijscholing evenals mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling te bieden", aldus Van Coillie.