Direct naar artikelinhoud

Burgemeester Oudenburg: 'Meer controles tegen mensensmokkel nodig'

Burgemeester Ignace Dereeper (CD&V) van Oudenburg vraagt de federale politie om meer controles te houden tegen mensensmokkelaars in de buurt van de E40. Smokkelaars proberen steeds vaker om sans-papiers via Belgische snelwegparkings naar Engeland door te sluizen. "Ik ga bijna dagelijks in de buurt van die parkings kijken, maar ik heb daar nog geen georganiseerde strenge controle gezien", zegt Dereeper.

Sinds Frankrijk alle onbewaakte parkings richting Duinkerke 's nachts afsluit, is er een nieuwe toestroom van illegalen die via België in Engeland willen raken. De sans-papiers houden zich massaal schuil in maïsvelden langs de autostopplaatsen op de E40, in afwachting van een transport richting het beloofde land. Het overgrote deel heeft mensensmokkelaars grof geld betaald om hen van een overtocht te verzekeren. "De omgeving is niet meer om aan te zien", zegt Dereeper. "Er is veel schade in de omgeving en die mensen zonder papieren leven in mensonterende omstandigheden tussen het maïs. Mensensmokkelaars maken misbruik van illegalen die naar Engeland willen en moeten hard worden aangepakt. Nu worden er federaal te weinig mensen ingezet om de situatie onder controle te houden. De politie doet haar best, maar er is nood aan meer middelen. Binnenlandse Zaken zou dit probleem grondig moeten bekijken."

Luc Gheysen, directeur-coördinator van de federale politie in Brugge, weerlegt de kritiek: "We zijn al intensief met de problematiek bezig. De federale politie onderneemt ook acties die niet altijd even zichtbaar zijn. We werken meer in de diepte en proberen de filières achter de mensensmokkel bloot te leggen."