Direct naar artikelinhoud

Proces tegen Breivik pas volgend jaar

De extreemrechtse Anders Behring Breivik komt na de moord op 76 mensen pas volgend jaar voor de rechter.

De Noorse procureur-generaal Tor-Aksel Busch zegt dat de zaak met de twee terreuraanslagen zo uitgebreid is, dat de opstelling van de akte van beschuldiging veel tijd in beslag zal nemen. De aanklacht kan daarom pas ‘ten vroegste rond de jaarwisseling’ ingediend worden.

Breivik schoot een week geleden op het eiland Utoya 68 deelnemers aan een socialistisch zomerkamp voor jongeren dood nadat hij in Oslo een zware bom liet ontploffen voor een regeringsgebouw, waarbij acht mensen omkwamen.

“Ik ben klaar nu” was het eerste wat Breivik zei tijdens zijn opmerkelijk vlotte arrestatie na de moordpartij op Utoya, zo blijkt nu. Het Noorse dagblad Verdens Gang bericht daarover op basis van anonieme bronnen.

Tweede keer ondervraagd

Nadat het interventieteam op het eiland was aangekomen, kwam de dader, die “Europa wil redden van de moslimkolonisatie”, ongewapend met de handen in de lucht tevoorschijn. Het was toen 18u27 plaatselijke tijd, een uur na de eerste noodoproepen bij de lokale politie en ongeveer 80 minuten na het begin van de schietpartij. Breivik zal vandaag voor de tweede keer ondervraagd worden sinds zijn arrestatie.

Op Utoya is de zoektocht naar lichamen van slachtoffers een week na de feiten gestaakt. In het meer rond het eiland gaat die speurtocht wel nog verder. Naast het speurwerk neemt de politie het ook op zich de bevolking te helpen met het verwerken van het trauma. “We proberen nu nog zichtbaarder aanwezig te zijn om de burgers gerust te stellen”, zegt Johan Frederiksen, diensthoofd ven het personeel bij de Noorse politie. Er liepen de afgelopen dagen al enkele bommeldingen binnen die uiteindelijk vals bleken.