Direct naar artikelinhoud

Ook MR laat begroting in evenwicht in 2015 los

Na de PS roepen ook MR en cdH op het strikte budgettaire traject naar 2015 te verlaten. Vicepremier Didier Reynders (MR): 'België moet op Europees niveau meer tijd opeisen voor een begroting in evenwicht.' Van de Vlamingen in de regering moeten de Franstaligen evenwel geen steun verwachten.

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) opende vrijdag het debat over de begroting. De rechterhand van premier Elio Di Rupo (PS) acht het "onmogelijk" om in 2015 een begroting in evenwicht af te leveren, zo zei ze in deze krant. Didier Reynders, vicepremier voor MR, treedt haar nu bij. "België moet van Europa meer tijd krijgen om een begroting in evenwicht te behalen", zegt de Franstalige liberaal. "Let op: ik meen dat onze budgettaire inspanning hetzelfde moet blijven, maar tegelijkertijd kan ook iedereen wel zien dat de groei in België niet de beoogde prognoses haalt. We kunnen dus echt niet meer doen dan wat we nu al klaarspelen."

België heeft zich ingeschreven in een budgettair traject dat uitgaat van een tekort van 2,8 procent in 2012. Een jaar later wordt dat een tekort van 2,15 procent en in 2015 een begroting in evenwicht. De doelstelling voor 2013 wil MR bewaren, daarna mag de riem eraf. "Nogmaals: bijkomende inspanningen zijn uit den boze", zegt Reynders. Eenzelfde geluid valt te horen bij cdH-voorzitter Benoît Lutgen. Een tekort onder de 2 procent lijkt hem in 2015 voldoende. "Indien we te snel gaan, zal de groei lager liggen en de werkloosheid toenemen, waardoor het deficit nog verder zal groeien," waarschuwt hij.

Ruzie om Rehn

Met Olli Rehn in de clinch gaan is voor de liberale vicepremier een brug te ver. Voor de socialisten is de Finse EU-commissaris voor Economische en Monetaire Zaken al langer de kop van Jut. De PS maakt van hem de verpersoonlijking van het veel te liberale Europa. "Ik ken Rehn goed", zegt Reynders, "en al heel lang. Hij vraagt ons meer inspanningen te doen. Hij doet wat hij moet doen: zijn job." MR waarschuwt dat België geen cavalier seul mag spelen in deze kwestie. Ons land moet bij de andere lidstaten steun zoeken en samen met hen Rehn proberen te overtuigen van de nadelen van overdreven bezuinigingen. "Wij zullen hem, samen met andere Europese landen, moeten uitleggen en verduidelijken dat een slechte economische groei geen reden kan zijn om de broeksriem nog verder aan te halen. Wij hebben al 18 miljard euro bespaard."

De Franstalige en Vlaamse coalitiepartners houden een andere koers aan over de begroting. Terwijl de Franstaligen de teugels graag willen laten vieren, uit vrees dat de economie anders niet genoeg zal aantrekken, menen de Vlaamse partijen net dat enkel een rigide budgettair beleid genoeg vertrouwen zal bieden om de economie weer op het juiste spoor te krijgen.

Achterban

Voor 2013 zit MR wel op dezelfde lijn als de Vlaamse coalitiepartners. "Het is niet omdat Onkelinx brult dat wij onze engagementen niet meer nakomen", zei Gwendolyn Rutten (Open Vld) in het actuaprogramma De zevende dag, doelend op de doelstellingen die Europa ons land oplegt. "We moeten in 2013 op een tekort uitkomen van 2,15 procent. Haar uitspraak is er een voor de achterban."

Rutten werd geruggensteund door CD&V-voorzitter Wouter Beke: "De PS zegt altijd dat een begroting in evenwicht niet kan, maar moet steeds de duimen leggen." De Vlaamse socialisten namen vrijdag al afstand van hun Franstalige zusterpartij bij monde van staatssecretaris John Crombez. Voorzitter Bruno Tobback hield zich gisteren meer op de vlakte: "Onkelinx stelt een terechte vraag, maar die moet op Europees vlak beantwoord worden."