Direct naar artikelinhoud

Jongeren sparen massaal voor pensioen

Tienduizenden Belgen beslisten in 2012 om voor het eerst zelf te sparen voor hun oude dag, als aanvulling op het wettelijk pensioen. Opmerkelijk is dat vooral jongeren tussen 18 en 30 eraan beginnen.

Het pensioensparen (derde pijler) is de individuele spaarformule naast het wettelijk pensioen (eerste pijler) en het bedrijfspensioen (tweede pijler). Pensioensparen kan via een fonds dat meegolft met de beurs, of een verzekering met vast rendement. De overheid stimuleert sinds 1986 pensioensparen via een jaarlijkse belastingaftrek.

Sparen voor de oude dag zit meer dan ooit in de lift, zo blijkt uit de eindbalansen voor 2012. ING België telt 21.250 nieuwe pensioenspaarders. Dat zijn er ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. De helft spaart via een verzekering, de andere via een fonds.

Ook Ergo klokt af met forse groei. De specialist in pensioenspaarverzekeringen noteerde 32.798 nieuwe contracten, 15 procent meer dan een jaar eerder. De stortingen stegen met 10 procent, tot 192,6 miljoen euro.

Belfius geeft geen cijfers over het aantal nieuwkomers, maar ziet de stortingen toenemen met 4 procent, tot 225 miljoen euro. De stijging is uitsluitend te danken aan de verzekeringsformule. AG Insurance heeft ongeveer evenveel nieuwkomers en ziet de gestorte bedragen stijgen met 5 procent tegenover een jaar eerder.

De fiscale aftrek blijft voor veel Belgen het beslissende duwtje in de rug. "Zo'n 80 procent van de klanten die bij ons aan pensioensparen doen, heeft het volledige fiscaal aftrekbare bedrag van 910 euro volstort. De meesten sparen aan de hand van een doorlopende opdracht. Het gemiddeld gestort bedrag in pensioenspaarfondsen is 808 euro", klinkt het bij Belfius.

Pensioensparen werd vroeger gezien als een belegging voor veertigplussers. Maar sinds enkele jaren gaan ook jongeren massaal sparen voor een extra pensioen. De trend versnelt nog. Bij Belfius werd in 2012 ruim de helft van de nieuwe contracten aangegaan door een klant jonger dan dertig. "Er is zeker een stijgend bewustzijn van de jongeren dat ze zelf ook moeten zorgen voor hun 'oude dag'. Anderzijds is het logisch dat nieuwe contracten vooral in die leeftijdsgroep zitten, want vele dertigplussers hebben al een contract waarin ze bijstorten", legt de bank uit.

Bij ING zijn de jongeren goed voor 30 procent van de nieuwkomers. AG Insurance komt op hetzelfde percentage uit. "Er is een verjonging aan de gang", bevestigt woordvoerder Gerrit Feyaerts. "Twee jaar geleden waren de min-dertigjarigen maar goed voor 25 procent." Eerder telde Beama, de vereniging van vermogensbeheerders, dat de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar goed is voor 42 procent van de nieuwe inschrijvingen in pensioenspaarfondsen.

De financiële sector schat het aantal pensioenspaarders intussen op 2,73 miljoen Belgen: 1,40 miljoen via een verzekering en 1,33 miljoen via een fonds. In de pensioenspaarfondsen zit 13 miljard euro en in de verzekeringen nog eens ongeveer evenveel.