Direct naar artikelinhoud

Didier Reynders staat onder zware druk

Brussel l Het was de bedoeling van de liberale familie om de schuld van een eventuele mislukking van een interim-regering in de schoenen van het 'kartel' van PS en cdH te schuiven. Maar de druk belandde de afgelopen dagen volledig op de schouders van MR-voorzitter Didier Reynders.

De communicatie van Joëlle Milquet was behoorlijk efficiënt: de blokkering is helemaal aan de MR te wijten. PS nam die analyse over en voor een stuk ook de Franstalige pers. Dat bracht Reynders behoorlijk in de verdrukking. 's Avonds laat liet hij nog een communiqué versturen dat hij beschikbaar is en blijft voor de snelle vorming van een regering, "die aan de wensen van de burger voldoet". Lees: het is niet mijn schuld, wel die van de anderen.

De hele dag ook deed de MR aan damage control. "Niet wij hebben neen gezegd", zegt een topliberaal. "Wel het cdH. Dat zegt constructief te zijn, maar het is niet waar. Uiteindelijk willen wij een eind mee stappen in het verhaal, maar we hebben ook onze grenzen. CdH wil, met zijn tien zetels, veel te veel. Een vicepremier is ronduit onaanvaardbaar."

De druk werd er niet kleiner op toen ex-formateur Leterme geen kans voorbij liet gaan om te melden dat ook hij liever met dan zonder het cdH vertrekt. En dat ging bepleiten bij formateur Guy Verhofstadt in de late namiddag. Zijn voorstel was een variant op een piste die al eerder circuleerde, namelijk die van een technische minister voor het cdH. In liberale kringen wordt het departement Werk genoemd.

Dat lijkt op het eerste gezicht onverzoenlijk met vorige standpunten van de MR, maar is het niet noodzakelijk. Vooral het vicepremierschap is een struikelsteen. Leterme zou trouwens op voorhand overlegd hebben met Didier Reynders over zijn bezoek aan Verhofstadt en daar zeker geen non te horen hebben gekregen.

Dat de situatie niet helemaal uitzichtloos is, mag ook blijken uit de demarche van Reynders gisteravond. Op verzoek van de premier zegden zowel hij als Elio Di Rupo hun geplande bezoek aan de tv-studio's af. "Er beweegt inderdaad iets, maar de situatie kan ook elk half uur omslaan."

(FL)