Direct naar artikelinhoud

Xi Jinping hartelijk ontvangen in Moskou

De wereldvrede rust op de schouders van de innige Chinees-Russische vriendschap, zo zei China's president Xi Jinping tijdens zijn eerste buitenlandse reis als staatsleider.

Europa is uit, Azië is in - en de Amerikaanse invloed in Azië moet worden ingedamd, dat lijken de voornaamste conclusies van de uitbundige wijze waarop de Russische leiders Xi ontvingen. Zo mocht Xi als eerste buitenlandse leider een bezoek brengen aan het militaire operatiecentrum van de Russische krijgsmacht.

Beide zijden, die vanuit het Westen vaak als 'blokkerende machten' worden gezien, benadrukten dat hun traditionelere kijk op wereldpolitiek de enige waarborg kan geven voor stabiliteit. Dat wil zeggen: geen unilaterale interventies - ook niet onder het mom van mensenrechten, verduidelijkte Poetin - en geen unilaterale bouw van raketschilden in Europa of Azië.

President Xi pleitte daarnaast voor Russische hulp bij het tegengaan van oprukkende Amerikaanse invloed in Azië. Dat beide landen conflicten hebben met Japan over betwiste eilanden, versterkt het wederzijdse begrip. Xi zei dat beide landen "zonder aarzeling elkaars pogingen moeten steunen om hun soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen te beschermen".

Het vertoon van wederzijdse genegenheid stond in scherp contrast met de woede waarmee Russen deze week EU-voorzitter Barroso ontvingen. "Iedereen heeft het gevoel dat de Oude Wereld is afgelopen", zei Aleksej Poesjkov, een voornaam Doemalid. "Rusland, China en andere BRIC-landen zoeken naar een nieuw model. Dat is niet antiwesters, maar er is een vertrouwenscrisis."