Zwarte dag voor Belgische economie: jobs verdwijnen bij Unilever, 281 jobs bedreigd bij Bekaert

De voedingsproducent Unilever wil zijn fabriek in Brussel sluiten en de hele productie verhuizen naar Katowice in Polen. Daardoor verdwijnen mogelijk 126 banen, zo maakte het bedrijf donderdag bekend. Unilever maakt bij ons onder andere het theemerk Lipton.

pom

In de fabriek in Brussel werken 126 mensen. Unilever wil nog niet bevestigen of die allemaal hun baan zullen verliezen. “Eerst loopt nog de informatieronde”, klinkt het bij het bedrijf, dat uitspraken over het aantal banen dat effectief verloren zal gaan op dit moment “voorbarig” noemt.

Unilever zegt dat het de fabriek in België sluit omdat het zijn volledige theeproductie wil centraliseren in Polen. Het bedrijf hoopt zo flexibeler te zijn om in te spelen op de vragen van de consument.

© rdb

Thee in zakjes

“Unilever heeft drie theefabrieken in Europa”, zegt woordvoerder Freek Bracke. “Een in Engeland, een in Polen en een in België. In Polen en Engeland worden de theemengsels gemaakt en dan naar België doorgestuurd. Wij stoppen die dan in zakjes en verdelen die dan weer. Dat stopt dus. Wanneer, dat is nog niet bekend. De fabriek in Brussel opende in 1985.”

Met de sluiting van de fabriek in Vorst verliest Unilever zijn enige Belgische productielocatie.

Werk neer

“We hadden de sluiting totaal niet zien aankomen”, zegt vakbondsman Sebastien Bosio. “Woensdag draaiden we nog normaal, vandaag valt het bericht van de sluiting. We leggen - ook uit veiligheid - het werk meteen neer. Zeker tot eind volgende week wordt hier niet meer gewerkt.”

De aankondiging komt er op dezelfde dag dat staalbedrijf Bekaert liet weten dat er 281 jobs bedreigd zijn in België. De fabriek in Moen gaat dicht en een deel van de activiteiten gaat naar ‘lageloonlanden’ Slovakije en Tsjechië.

LEES OOK. 281 jobs bedreigd bij Bekaert België: fabriek in Moen gaat dicht, deel van activiteiten naar ‘lageloonlanden’ Slovakije en Tsjechië

LEES OOK. Personeel van Bekaert België legt massaal het werk neer: “Het slechte nieuws? Dat moesten we via de radio vernemen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen