Direct naar artikelinhoud

Proces hervat tegen Duitse neonazi's

In Duitsland is het proces tegen de neonazi's van de extreem rechtse Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) hervat na een zomerpauze. Hoofdverdachte Beate Zschäpe staat samen met vier vermoedelijke handlangers terecht voor de moord op tien personen.

Het bestaan van de NSU kwam begin november 2011 aan het licht nadat in een brandende caravan de lichamen werden gevonden van Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt. Op de plaats werden ook beelden en ander bewijsmateriaal gevonden waaruit bleek dat de mannen, samen met Beate Zschäpe, een neonazistisch groepje vormden, de NSU genaamd, en dat ze gelinkt konden worden aan een pak misdaden. Mundlos en Böhnhardt pleegden zelfmoord.

Het proces tegen de NSU wordt in Duitse media ook wel het proces van de eeuw genoemd. De terreurcel wordt verantwoordelijk geacht voor de moord op tien personen. Daarnaast staan Zschäpe en de anderen terecht voor twee bomaanslagen, vijftien gewapende roofovervallen en brandstichting. Acht van de slachtoffers waren Turken, een was een Griekse man en de laatste een Duitse agente. De feiten gebeurden in heel Duitsland, tussen 2000 en 2007, maar politie noch inlichtingendiensten legden een verband en zochten eerder in het Turkse criminele milieu.

Beate Zschäpe is het enige overlevende lid van de NSU. De vier anderen hadden nauwe banden met haar en de twee Uwes. Zschäpe blijft zwijgen maar getuigen hebben al een pak verklaringen tegen haar afgelegd. De grote vraag is hoeveel hulp de NSU kreeg van buitenaf, onder meer van de extreem rechtse NPD.

Bij het proces zijn elf verdedigers, 80 civiele partijen en meer dan 600 getuigen betrokken.