Direct naar artikelinhoud

Moody's verlaagt Iers staatspapier tot 'rommel'

Kredietbeoordelaar Moody's verlaagt zijn rating voor Ierse staatsobligaties tot 'rommel'. Vorige week kreeg ook Portugal al de 'rommelstatus'.

De vooruitzichten van Moody's zijn bovendien 'negatief'. Meer ratingverlagingen zijn dus op til. "De kans wordt groter dat Ierland na 2013 - na het aflopen van het noodfonds van de EU en het IMF - nog andere steunrondes nodig heeft vooraleer het opnieuw de private obigatiemarkt op kan", zo motiveert Moody's de drastische stap.

Bij de twee andere grote kredietbeoordelaars, Fitch en Standard & Poor's, krijgt Ierland nog altijd het voordeel van de twijfel. Hun rating staat nog drie trappen boven 'rommel'.

Voor Ierland is de verlaging door Moody's een ramp. Enkele jaren geleden was de 'Celtic Tiger' een van de sterkste groei-economieën van de EU. De overheidsschuld bedroeg in 2007 slechts 25 procent van het bruto binnenlands product, terwijl de Europese Commissie nu voorspelt dat ze volgend jaar zal stijgen tot maar liefst 118 procent.

De Ierse overheid ging ten onder omdat ze tijdens de kredietcrisis van 2008 miljarden euro's moest pompen in de redding van de banken.

De Europese beleidsmakers slagen er nog niet in een structurele oplossing uit te dokteren voor de crisis van de eurozone. "Een manifest gebrek aan competentie en moed", vindt ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld). "De EU-leiders moeten stoppen met hun dagjespolitiek en radicale hervormingen treffen, anders raken nog meer landen besmet."

Speculanten openden de voorbije dagen al een aanval op Italië. Ook België is kwetsbaar.