Direct naar artikelinhoud

Ratingbureau Moody's zegt Britten de wacht aan

Moody's dreigt ermee het Verenigd Koninkrijk zijn AAA-toprating af te nemen. De kredietbeoordelaar zet de vooruitzichten op negatief vanwege de Britse blootstelling aan de schuldencrisis.

Moody's zorgde in de nacht van maandag op dinsdag voor een primeur. Het is immers de eerste keer sinds het uitbreken van de Europese schuldencrisis dat een ratingbureau de vooruitzichten voor het met schulden overladen Verenigd Koninkrijk op negatief plaatst. Het VK komt daarmee op dezelfde hoogte te staan als de VS in de pikorde van Moody's.

"De voornaamste reden om de AAA-rating van het Verenigd Koninkrijk op negatief te zetten is het verslechterde macro-economische klimaat. Dat negatieve klimaat zal immers de inspanningen van de regering bemoeilijken om de staatsschuld de volgende jaren af te bouwen", liet Moody's in een communiqué weten.

De kredietbeoordelaar voegde eraan toe dat de Britse economie ook erg kwetsbaar is door de Europese schuldencrisis. Voorts herinnerde hij eraan dat het VK in de groep van landen met een toprating een van de meest met schulden overladen staten is. De Britse staatsschuld liep eind 2010 op tot 79,9 procent van het bbp.

'Reality check'

"Hoewel het Verenigd Koninkrijk niet tot de eurozone behoort, neemt de negatieve druk op de AAA-rating van het land toch toe door het hoge risico op nieuwe economische, financiële en politieke schokken in de muntunie omdat het Verenigd Koninkrijk nauwe handels- en financiële banden heeft met de eurozone", voegde Moody's eraan toe.

Een reactie uit het Britse regeringskamp liet niet lang op zich wachten. Minister van Financiën George Osborne zag in de dreiging van het ratingagentschap een bevestiging dat de regering van premier David Cameron met haar forse besparingsprogramma voor de juiste weg koos. "Dit is een reality check voor iedereen die denkt dat het Verenigd Koninkrijk zijn staatsschuld gewoon kan negeren", klonk het.