Direct naar artikelinhoud

CD&V vraagt excuses van Jan Jambon

Meerderheidspartijen Open Vld en CD&V stellen zich luidop vragen bij de uitspraken van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). Die stelde dat moslims gedanst hadden na de aanslagen in Brussel. 'Dat hij met feiten komt of zijn excuses aanbiedt', zegt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel.

"Ik moet niets bewijzen. Ik baseer me op getuigenissen die zijn besproken op de Nationale Veiligheidsraad." Binnenlandminister Jan Jambon houdt voet bij stuk na zijn uitspraken over 'dansende moslims'. Concrete feiten aandragen kan of wil hij echter niet. "Waar en wanneer dat gebeurde is niet relevant."

Alles draait om de uitspraak van Jambon dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen". Van die uitspraak neemt hij helemaal niets terug, laat zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck weten, hoewel Jambon eerder op de dag het tegendeel liet uitschijnen.

Feestelijkheden

Het was in elk geval zeker geen verspreking. In deze krant (DM 29/3) hield Jambon al een gelijkaardig betoog. "Weet u dat er dinsdag in sommige buurten van Brussel gedanst is na de aanslagen?", stelde hij toen. Ook bij een symposium over terrorisme in Den Haag had hij het begin april over "straatfeesten". Op de Nationale Veiligheidsraad zou hij zélf een aantal feiten hebben aangekaart, zegt een aanwezige.

Maar wat is er van aan? Het Brussels parket heeft geen enkele dossier van jongeren die de aanslagen zouden vieren. Wel werd de politie opgetrommeld op de avond van 22 maart in de Versailleslaan in de gemeente Neder-Over-Heembeek omdat jongeren leuzen pro IS aan het scanderen zouden zijn geweest. Zes personen werden aangehouden, maar vrijwel onmiddellijk weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Op het pv wordt geen melding gemaakt van het toejuichen van de aanslagen. Het gaat om het geval dat de Brusselse korpschef Guido Van Wymersch signaleerde (DM 18/4).

In Brugge werd dan weer melding gemaakt van een man die in een supermarkt applaudisseerde en een vreugdedansje maakte. De man was bekend bij de veiligheidsdiensten en werd aangehouden. Tot slot waren er nog incidenten in twee Brusselse scholen - een in Laken en een in Anderlecht - waarbij leerlingen sympathie zouden hebben betoond voor de aanslagen. Ook daar werd snel opgetreden.

Van echte feestelijkheden lijkt geen sprake. Dat het gaat om een "significant deel van de moslimgemeenschap" al helemaal niet. Vooral dat laatste valt bijzonder zwaar, omdat hij zo een bevolkingsgroep viseert. Open Vld en CD&V vragen Jambon om meer uitleg in het parlement of in de commissie Binnenlandse Zaken morgen.

"Als Jambon geen feiten kan aandragen, heeft hij een gratuite veralgemening gemaakt", zegt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. "Dan heeft hij een probleem en moet hij op zijn minst zijn verontschuldigingen aanbieden bij de moslimgemeenschap." Daarmee sluit hij zich aan bij de eis van Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Justitieminister Koen Geens (CD&V), met wie Jambon nauw samenwerkt in de strijd tegen terreur, had het dan weer over "kleine communicatiefouten, waar elke minister in deze moeilijke tijden recht op heeft".

'Een significant probleem'

Open Vld vraagt dan wel geen excuses, voorzitter Gwendolyn Rutten is bijzonder scherp. "De minister heeft met zijn uitspraken een bevolkingsgroep duidelijk gestigmatiseerd." Ze past voor verdere verwijten heen en weer, zegt ze zelf. "Je kunt de zaken ook benoemen zonder te vervallen in veralgemeningen. Dat doe je door individuen voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen en hen aan te spreken op hun wangedrag."

"Wat willen ze dan? Dat we zoveel pv's verzamelen tot er genoeg hebben om 'significant' te zijn?", vraagt Van Raemdonck zich af. Hij wijst erop dat Jambon de politie-informatie niet zomaar mag vrijgeven. Die is vertrouwelijk. "En niet van elke steunbetuiging wordt ook een pv opgemaakt."

Van Raemdonck benadrukt dat de minister geen bevolkingsgroep heeft willen stigmatiseren. "Wel wilde hij een belangrijk probleem signaleren en het niet onder de mat vegen. We kunnen nog lang discussiëren wat 'significant' betekent, maar volgens ons is dit probleem het zeker."