Direct naar artikelinhoud
Nederland

Storm van protest na oproep van Forum voor Democratie om “te linkse leerkrachten” via kliklijn aan te geven

De partij van Thierry Baudet won vorige week de provinciale verkiezingen in Nederland.Beeld ANP

Volgens de Nederlandse partij Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet die vorige week nog de provinciale verkiezingen won, worden leerlingen en studenten in het onderwijs geïndoctrineerd. Daarom is de partij gestart met een “kliklijn voor te linkse leerkrachten”. De actie oogst een storm van protest.

“Bijna dagelijks krijgen we berichten binnen van ouders en leerlingen die zich zorgen maken over de indoctrinatie in het Nederlandse onderwijs”, aldus Rob Rooken van het Forum voor Democratie in een YouTube-video. Volgens de partij dringen die leerkrachten hun persoonlijke opvattingen op aan de leerlingen. Daarom roept de studiedienst van de partij, het Renaissance Instituut, ouders, studenten en leerlingen op om informatie en getuigenissen op te sturen.

‘Dit wordt een moderne schandpaal zoals in de middeleeuwen’
Arie Slob, Nederlands minister van Onderwijs

De actie heeft ondertussen veel reacties uitgelokt bij leerkrachten, politiek en vakbonden. De Nederlandse minister van Onderwijs Arie Slob zei gisteren afstand te nemen van het meldpunt. “Dat wordt een moderne schandpaal zoals in de Middeleeuwen waar iedereen langsloopt en wat kan gooien.”

“Ik moet de eerste leraar nog tegenkomen die zijn leerlingen wil indoctrineren”, aldus de onderwijsvakbond bij de NOS. Als tegengeluid heeft de stad Amsterdam een ‘complimentenmeldpunt’ in het leven geroepen. 

Het Forum voor Democratie haalde de mosterd in Duitsland, waar het radicaal-rechtse AfD in de deelstaat Hamburg eerder al eenzelfde oproep lanceerde, om “linkse leerkrachten” te verklikken. In ons land startte Filip Dewinter van het toenmalige Vlaams Blok in 1989 in Antwerpen een briefactie om leerkrachten aan te geven. Schrijver Tom Lanoye riep vervolgens in een column in Humo op om de actie te boycotten door verzonnen namen aan te geven. De actie miste dus snel doel omdat er te veel fictieve namen binnenkwamen.