Direct naar artikelinhoud

Kim Gevaert laat 200 meter schieten

OSAKA l Het was de coach die een verklaring voorlas waarin Kim Gevaert haar forfait aankondigde voor de 200 meter. Een contractuur aan de heupbuiger verplicht haar tot rust. La Kim praat vandaag pas en loopt morgen wellicht weer.

Door Hans Vandeweghe

Rudi Diels deed zijn uiterste best de beslissing zo logisch mogelijk voor te stellen en drukte vermoedens die zouden kunnen wijzen op een kroniek van een aangekondigde vlucht zo snel mogelijk de kop in. Daar slaagde hij min of meer in, vooral omdat Kim Gevaert in brede kringen op clementie kan rekenen. Bij iedereen met een Belgische accreditatie bleef wel het vermoeden voortleven dat Gevaert vooral mentaal klaar was met die 200 meter. Gevaert zelf wenst gisteren niet te reageren en doet dat pas vandaag.

Diels: "Het is toch vooral de schrik om de blessure te verergeren die heeft meegespeeld. We zullen haar terugtrekken met een verklaring van de dokter." Waarna Gevaert, als alles normaal verloopt, morgen weer genezen wordt verklaard en 's ochtends aan de start zal staan van de 4x100, haar favoriete nummer.

Rudi Diels: "De 100 meter heeft er zwaar ingehakt bij Kim. Ze zei gisteren: 'We zijn halfweg het toernooi, maar zo voel ik het niet. Mijn lichaam zit aan het eind'."

Vier keer honderd meter, vier keer tweehonderd meter en dan nog eens twee keer honderd meter in de estafette, dat zou in totaal 1.400 meter sprinten betekenen in acht dagen. Te veel, zelfs voor een anders sterke Gevaert. Ze zit nu aan 800 meter.

Het vooruitzicht van het hypothekeren van de estafette, met series en finale in één etmaal, daags na een eventuele late finale van de 200 meter, heeft zeker meegespeeld. Gevaert fleurt op als ze met haar vriendinnen op de baan kan staan. Een eventuele kwalificatie voor de Spelen is voor haar veel belangrijker dan een tweede individuele finale op rij. Zij is de geestelijke moeder van het project en voelt zich verantwoordelijk voor haar teamgenoten.

Het team loopt meer dan waarschijnlijk in deze samenstelling: startloopster Olivia Borlée, tweede honderd voor Hanna Mariën, vervolgens de tweede bocht voor Elodie Ouedraogo en slotloopster Kim Gevaert.

Het doel is bekend: 43.40, het Belgisch record van het WK van Helsinki 2005. "Normaal breken we dat record", aldus Elodie Ouedraogo.

Vier keer heeft Kevin Rans gesprongen op het WK. Twee jaar geleden haalde hij de finale in Helsinki met dank aan enkele hoosbuien, maar in het zwoele Osaka ging het al meteen drie keer fout op de haalbare 5m55. Zijn eerste sprong van de avond op 5m40 was nochtans probleemloos verlopen.

Hordenloper Adrien Deghelt kwam er in zijn halve finale niet echt aan te pas. De jonge belofte liep dit jaar al 13.57, maar bleef in de eerste halve finale steken 13.70.

Gevaert fleurt op als ze met haar vriendinnen op de baan staat. Zij is de geestelijke moeder van het estafetteteam