Direct naar artikelinhoud

Maastricht wil 'stokoud' Tihange dicht

Ruim duizend mensen betoogden gisteren in Maastricht tegen de 'tikkende tijdbom Tihange'. De kerncentrale is gewoon over tijd, zeggen ze. 'Wat in Fukushima is gebeurd, kan ook in Tihange.'

Tihange 1 en 2 zijn aan het eind van hun Latijn. Fukushima staat aan de deur", is de onheilspellende mededeling op het demonstratiebord van Serge uit Luik. "Het is gewoon wachten op de klap", meent Gertie Timmermans (62) uit Maastricht. "Het is onvoorstelbaar dat we deze gevaren accepteren."

Ruim duizend mensen, onder wie ook veel Duitsers en Belgen, demonstreren zaterdagmiddag in het Nederlandse Maastricht tegen de kerncentrale in Tihange bij Luik, ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens. "Het is een stokoude kerncentrale die lekt en scheurtjes heeft", zegt organisator Gert-Jan Krabbendam, bestuurslid van de provincievoor de Nederlandse partij GroenLinks. "Zelfs van buitenaf is afbrokkelend beton te zien."

De demonstranten vinden dat Tihange dicht moet. De centrale heeft drie reactoren, die respectievelijk in 1975, 1983 en 1985 in gebruik zijn genomen. Tihange 1 zou eigenlijk in 2015 worden gesloten, maar de regering wil die nog tien jaar langer openhouden (tot 2025). De betogers vrezen dat de levensduur van de andere twee reactoren ook zal worden verlengd.

'Tihange dicht = Limburg veilig', staat op een van de spandoeken. Wat met de kerncentrale in Fukushima is gebeurd, kan zomaar ook in Tihange gebeuren, zeggen de actievoerders. "Tihange is heel slecht uit de Europese stresstest gekomen", aldus Krabbendam. "Die radioactieve wolk stopt echt niet bij de grens."

Colin Frank, uit Brussel, is verbaasd dat de Waalse kerncentrale zo dichtbij nog zo weinig aandacht krijgt in Nederland. "De autoriteiten onderschatten de gevaren", vindt hij. "De wind waait van Tihange gewoon naar Nederland en Duitsland."

"Op de Nederlandse tv hoor je er nooit iets over", beaamt Timmermans. Ruim 30 jaar geleden demonstreerde ze al tegen de neutronenbom "en nu moet je op je oude dag nog steeds demonstreren". Haar kinderen wilden niet meekomen. "Die zeggen: het helpt toch niet. Die vertrouwen erop dat het allemaal wel geregeld wordt. Dat is dus niet zo."

Reactor 2 ligt al maanden stil wegens scheurtjes in het reactorvat. Binnenkort moet de regering beslissen of de reactor weer kan worden opgestart. Dat mag zeker niet gebeuren, vinden de actievoerders, en ook de andere twee reactoren moeten zo snel mogelijk worden gesloten. Want ook die hebben allerlei mankementen. Brusselaar Frank: "Er is steeds wat aan de hand met die reactoren. Ze worden afgesloten, gaan weer open en dan weer dicht. Het complex is gewoon over tijd. Reactor 1 is voor 30 jaar gebouwd, en is nu al bijna 40 jaar in bedrijf. Normaal zou die al lang gesloten zijn."

Op een spandoek staat: 'Maling aan straling'. Op een ander: 'Jetzt Abschalten!' Krabbendam vanaf het podium voor het stadhuis op de Markt: "We willen met deze demonstratie een signaal afgeven aan de Belgische overheid, maar ook aan de Nederlandse overheid. Neem dit serieus, het gaat om onze veiligheid."

De demonstranten overhandigen op het podium een petitie, ondertekend door ruim 11.000 mensen aan de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes, voorzitter van de veiligheidsregio. Ze dringen niet alleen aan op "een spoedige sluiting van de tikkende tijdbom Tihange". Ook willen ze 'grensoverschrijdende kernrampoefeningen'. Volgens Krabbendam moeten er ook in Nederland plannen worden gemaakt voor "schuilen, evacuatie en uitdelen van jodiumpillen tot 80 kilometer van de potentiële rampplek".

Eén van de sprekers is Martijn van Helvert, bestuurslid van de provincie voor het christen-democratische CDA. "Als Tihange niet veilig is, dan moet Tihange dicht", roept hij, en haalt uit naar de Nederlandse regering die de gevaren volgens hem negeert: "In Den Haag maken ze regels voor verkeersveiligheid, om boeven te vangen, voor water- of cyberveiligheid. Maar wat hebben we aan al die regels als hier een verouderde kerncentrale met scheuren, met betonrot en lekkend radioactief water en zonder adequaat veiligheidsplan een ramp veroorzaakt?"