Direct naar artikelinhoud
Brexit

België voorbereid op harde brexit

Premier Charles Michel (MR)Beeld EPA

Bij een harde brexit zal België een lange overgangsperiode afkondigen. Dat heeft de federale regering beslist na spoedberaad. Om chaos te vermijden zal het Verenigd Koninkrijk tot eind dit jaar beschouwd worden als lid van de Europese Unie.

“Een brexit zonder terugtrekkingsakkoord zou een absolute mislukking zijn”, zegt Alexander De Croo (Open Vld), minister van Financiën in de ontslagnemende federale regering. “Een harde brexit is schadelijk voor onze economie maar betekent ook voor belastingplichtigen onzekerheid”, vervolgt de liberaal. “Een fiscale standstill tot eind dit jaar moet deze onzekerheid en de fiscale impact van een harde brexit op de burgers en bedrijven milderen.” 

Door een overgangsperiode af te kondigen geeft de regering zichzelf tijd om de situatie te overschouwen. Tot op vandaag heerst er grote onduidelijkheid over de manier waarop de Britten de brexit straks precies willen doorvoeren. De Britse regering en het parlement raken het maar niet eens. Bij een eventuele harde brexit, een vertrek zonder een onderhandeld terugtrekkingsakkoord, zal het Verenigd Koninkrijk vanaf 12 april niet langer deel uitmaken van de Europese Unie. 

‘Een fiscale standstill tot eind dit jaar moet deze onzekerheid en de fiscale impact van een harde brexit op de burgers en bedrijven milderen’
Alexander De Croo (Open Vld), minister van Financiën in de ontslagnemende federale regering

Sociale rechten

Dit betekent dat heel wat regelgeving wijzigt. Het gaat dan over fiscale regels, maar evengoed over sociale rechten. De federale regering is echter niet van plan om Britse inwijkelingen en bedrijven met de rug tegen de muur te zetten. Britse onderdanen en hun familieleden die in ons land verblijven zullen ook na een harde brexit bijvoorbeeld niet plotseling hun verblijfsrecht en sociale rechten verliezen. Ze behouden die tot het eind van het jaar.

“Dit is een goede maatregelen om de mogelijke chaos te beperken”, laat bedrijvenkoepel Voka weten. Tegelijk drukt de organisatie erop dat ook het Verenigd Koninkrijk zo’n overgangsperiode zou moeten afkondigen. “We denken wel dat dit zal gebeuren, maar voorlopig is er geen zekerheid. In het slechtste geval moeten Belgische bedrijven in het Verenigd Koninkrijk straks belastingen betalen deels volgens de Europese regels en deels volgens de internationale regels.”

Britse onderdanen die in ons land verblijven zullen ook na een harde brexit niet plotseling hun verblijfsrecht en sociale rechten verliezen

Wederkerigheid

Premier Charles Michel (MR) benadrukt dat hij in al zijn contacten met zijn Britse collega’s ervoor pleit dat zij voor “wederkerigheid” zorgen. Ook de rechten van de Belgische burgers en bedrijven aan de overkant van het Kanaal moeten gegarandeerd worden na een harde brexit. Michel onderstreept dat België voorbereid is op het worst­case­sce­na­rio. In totaal heeft zijn regering 250 maatregelen klaar als het tot een harde brexit komt. De douane zal onder meer extra douaniers inzetten en het brexitcallcenter zal actief blijven. Op een speciale website wordt alle informatie over de brexit en de praktische gevolgen daarvan verzameld.