Direct naar artikelinhoud

Nieuwe shirts Rode Duivels meteen razend populair

De verkoop van de EK-truitjes van de Rode Duivels loopt als een trein. Sinds het shirt online verkrijgbaar is, crashte de webshop al twee keer. Wetende dat een truitje 85 euro kost, zullen er weer duizenden euro's binnenstromen bij Adidas en de voetbalbond.

Tot een goed jaar geleden was het onbekende Burdda Sport shirtsponsor van de Rode Duivels. Een voetbaltruitje kostte toen 75 euro, 10 euro minder dan nu het geval is. "Het shirt van 75 euro was niet hetzelfde als dat waar de spelers mee voetbalden", reageert Filip Van Doorslaer, directeur marketing van de voetbalbond. "Die kwaliteit was iets anders. Nu is het wel precies hetzelfde truitje."

De voetbalbond krijgt nu niet per se 10 euro extra per verkocht shirt. "Adidas bepaalt de prijs, wij krijgen een percentje."

Wie op een zuinige manier het EK wil doorkomen, supportert beter voor de Roemeense nationale ploeg. Een officieel shirt van Roemenië kost maar 49 euro. Hallo, kledingsponsor Joma? "Je moet niet vrezen voor mindere kwaliteit, want onze shirts zijn kwalitatief vergelijkbaar met die van grotere merken. Veel heeft te maken met de populariteit van de shirts: Roemenië doet het niet zo goed als de Rode Duivels."

Geen enkel merk wil precieze cijfers geven, maar navraag leert dat de productie van het nieuwe Duivels-shirt amper 10 euro kost. "Een poos geleden bleek dat de productiekost van een paar schoenen van Nike ongeveer 10 procent van de uiteindelijke winkelprijs was. Dat zal ongeveer hetzelfde percentage zijn voor voetbalshirts", meent sporteconoom Trudo Dejonghe. Een fractie - naar verluidt 0,5 procent van het totaalbedrag - gaat naar de werknemer die het maakt.

Hoe komt het dat die shirts dan toch zo duur zijn? "Er zijn veel personen en instanties die een stuk van de koek moeten krijgen", legt Dejonghe uit.

Wie een shirt van de Rode Duivels wil maar geen geld op overschot heeft, kan in China een namaak-exemplaar van amper 17,41 euro kopen. Op de website Ali Express staan nu al de nieuwe truitjes, die niet van het origineel te onderscheiden zijn. De verzending is gratis. Of het shirt van goede kwaliteit is, is een andere vraag.

Geruchten willen dat Adidas de KBVB jaarlijks 1,8 miljoen euro plus 1 miljoen euro aan materiaal betaalt, om de Rode Duivels te mogen sponsoren. Een pak geld, maar peanuts in vergelijking met wat Adidas op clubniveau Manchester United betaalt: 100 miljoen euro per jaar, en dat tien jaar lang. Ook Real Madrid (44 miljoen per jaar) en Chelsea (42,5 miljoen) mogen niet klagen over hun deal met Adidas.