Direct naar artikelinhoud

Kwart jonge fietsers voelt zich niet veilig

Uit een enquête van radiozender MNM en mobiliteitsorganisatie VAB blijkt dat een op de vier jongeren zich onveilig voelt in het verkeer. Ze pleiten voor beter verkeersonderwijs.

MNM en VAB bevroegen 868 Vlaamse jongeren over hun ervaringen in het verkeer als fietser en automobilist. Aanleiding was een gezamenlijke bewustmakingsactie. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vier België een onveilig fietsland vindt. Het gebrek aan fietspaden, de slechte staat van de bestaande fietspaden en de drukke wegen zijn de belangrijkste redenen die aangehaald worden.

Maar ondanks dat onveiligheidsgevoel draagt slechts één op de tien een fietshelm, heeft bijna de helft geen fluorescerende kledij en geeft 30 procent aan zijn fietsverlichting niet altijd aan te zetten en dronken op de fiets te kruipen.

"Zowel jongeren als ouderen moeten beseffen dat fietshelmen en fluorescerende kledij hun leven kunnen redden", vertelt Maarten Matienko van VAB. "Vlaanderen heeft een mentaliteitswijziging nodig, vandaar ook deze twee weken durende actie samen met MNM."

Een helm of een fluovestje dragen wettelijk verplichten is geen optie voor de VAB. "We werken al jaren om meer mensen op de fiets te krijgen tijdens het woon-werkverkeer", zegt Matienko. "Een verplichting zou dat kunnen afremmen en dat willen we koste wat het kost vermijden. De excuses die momenteel gebruikt worden om geen helm of fluovestje te dragen, kunnen door een betere en meer gespreide verkeerseducatie aangepakt worden."

Gekleurd

Uit de enquête blijkt ook dat de Vlaamse jongeren zichzelf voorbeeldige fietsers vinden en de automobilisten de schuld geven voor gevaarlijke verkeerssituaties. Wanneer ze evenwel geconfronteerd worden met gerichte vragen, blijkt dat ze zelf onvoorzichtig zijn en vaak fouten maken tegen de verkeersregels.