Direct naar artikelinhoud

Sotheby's Amsterdam stopt veilingen

Amsterdam Veilinghuis Sotheby's stopt met zijn veilingen in Amsterdam. De maatregel is onderdeel van een omvangrijke reorganisatie, die ook een deel van de activiteiten in Italië treft.

De Amsterdamse vestiging blijft in afgeslankte vorm bestaan. "We worden een wervingskantoor, net als Brussel", zegt algemeen directeur Mark Grol. "Dat betekent dat we kunst hier in zullen zamelen, en die op grotere locaties als Parijs en Londen laten veilen. Het is jammer dat we moeten stoppen met veilen, maar dat is nu eenmaal de kant die de markt op gaat. Het wordt allemaal steeds internationaler."

De reorganisatie is het gevolg van een koerswijziging die Sotheby's al in 2005 heeft ingezet. Sinds dat jaar zet het veilinghuis vooral in op kwaliteit en duurdere objecten. De Amsterdamse vestiging, die zich juist richt op de onderkant van de markt, past niet meer in dat plaatje. Tevens wil Sotheby's in de toekomst sterker gaan inzetten op groeimarkten als China.

Sotheby's Amsterdam zal binnenkort verhuizen naar een kleiner pand. Hoeveel ontslagen er in Amsterdam precies zullen vallen, is volgens Grol nog onduidelijk. Zeker is dat 23 mensen in Nederland en Italië hun baan verliezen, 45 procent van het totaal.

Sotheby's is het oudste internationale veilinghuis ter wereld, met vestigingen in onder meer Londen, New York, Brussel, Parijs en Milaan. In 1974 opende Sotheby's zijn deuren in Amsterdam. Vorig jaar zette de Amsterdamse vestiging 25,8 miljoen euro om, 57 procent meer dan in 2009, en goed voor meer dan de helft van de Nederlandse markt. Een hoogtepunt was de veiling van de Peter Stuyvesant Collectie op 8 maart 2010. Die bracht een recordbedrag van 13,6 miljoen euro op.