Direct naar artikelinhoud

Strafvermindering? Eerst boetes betalen

Wie binnenkort nog een mildere straf wil, zal eerst alle openstaande boetes tot de laatste cent moeten betalen. Het was de procureur van Veurne die het systeem als eerste toepaste. De bevoegde ministers willen het nu overnemen en uitrollen in het hele land.

Jaarlijks gooien verkeersovertreders voor miljoenen euro aan boetes gezwind in de prullenmand. Komen ze later (opnieuw) voor de rechter en putten ze zich uit in excuses, krijgen ze vaak nog strafvermindering. Kan niet, vinden ze bij het parket in Veurne. Daarom gaan de West-Vlamingen sinds enige tijd eerst na of een beklaagde nog verkeersboetes heeft openstaan. Zo ja, dan geldt de regel: eerst betalen, dan praten we verder.

"Het systeem is eenvoudig, maar bracht daar wel al in korte tijd 33.000 euro extra op voor de staatskas", zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. Zij vernam na enkele parlementaire vragen dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en justitieminister Koen Geens (CD&V) de succesvolle methode graag in het hele land willen uitrollen. "De procedure verloopt echter nog omslachtig", zegt De Wit. "Een magistraat kan namelijk niet zelf inkijken of een beklaagde nog een openstaande schuld heeft. Telkens moet hij langsgaan bij de fiscus."

De ministers werken samen aan een oplossing. Zo willen ze de toegang tot de databank van Financiën openstellen voor magistraten. "Praktisch moet wel een en ander worden afgesproken", zegt Van Overtveldt. "Zo kunnen we niet elke parketmagistraat toegang verlenen. Dat zou tot een overbelasting van het informaticasysteem kunnen leiden." Eenmaal het systeem van kracht is, kan het de schatkist jaarlijks tot 10 miljoen euro extra opleveren.

De Veurnse procureur Filiep Jodts reageert verheugd dat zijn idee navolging zal krijgen. "Een bewijs dat het een goed voorstel was", zegt hij. "Toch heb ik ook voorbehoud, want soms duurt het lang eer dit in de praktijk werkbaar is voor iedereen. Het doet er mij alvast niet toe op welke manier we toegang krijgen. Een simpele rechtstreekse login kan al volstaan. We zullen er in ieder geval veel gebruik van maken."

Het kan zelfs tot meer leiden, zegt de procureur. "Hoe sneller we kunnen kijken naar de openstaande boetes, hoe sneller we ook eventueel beslag kunnen leggen op rekeningen. Want al te vaak komt het voor dat er afbetalingsplannen opgesteld worden met de ontvanger waarbij het afbetaalde bedrag maandelijks heel klein is, terwijl de beklaagde in werkelijkheid een klein fortuin op zijn rekening heeft staan."