Direct naar artikelinhoud

Verkoop van Blu-Ray in België verdubbelt in een jaar tijd

De Blu-Ray is aan een opmars bezig. Het voorbije halfjaar zijn in België 320.000 films op Blu-Ray verkocht, dubbel zoveel als een jaar geleden. Tegelijk daalde de dvd-verkoop met 8,5 procent en kromp de totale verkoopmarkt van films met 6 procent.

Het voorbije halfjaar hebben de Belgen bijna 90 miljoen euro aan dvd’s gespendeerd. Dat is 8,5 procent minder dan vorig jaar. Dat wijzen cijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA), de beroepsvereniging van de Belgische games-, muziek- en video-industrie, uit. De daling staat in contrast met de opmars van de Blu-Ray, waarvan de verkoop met liefst 55 procent steeg. Het aandeel van de Blu-Ray in de totale filmverkoop is ook gestegen van 4,5 tot 7 procent, goed voor een omzet van bijna 7 miljoen euro.

Waar dat succes vandaan komt? “Je kunt dat linken aan twee zaken”, zegt Olivier Maeterlinck, algemeen directeur van BEA. “Door de betere kijkkwaliteit verkiezen steeds meer filmfans Blu-Ray boven dvd, zeker als ze nieuwe films kopen. Daar zie je een duidelijke verschuiving. Bovendien is het aanbod op Blu-Ray breder geworden, net zoals we dat hebben gezien bij de opkomst van de cd als alternatief voor de vinylplaat. Er komen nu ook meer oudere titels uit op Blu-Ray, denk maar aan klassiekers als The Godfather-films. En omdat je voor die films en series uiteraard niet evenveel kunt vragen als voor nieuwe, is de gemiddelde prijs ook gedaald, van 26 euro naar 21,5 euro. Nog een onmiskenbare factor in het succes.”

Tegelijk is de totale verkoopmarkt van films met 6 procent gedaald. “De opmars van de Blu-Ray heeft duidelijk niet alles opgevangen”, zegt Maeterlinck. “Een van de concurrenten is video on demand, al verklaart die concurrentie de daling zeker niet helemaal. De eerste cijfers waar we zicht op hebben, zijn nog onvolledig, maar tonen aan dat het om een weliswaar beloftevolle, maar kleine markt gaat. Nee, dan vormt het illegaal aanbod op internet grotere concurrentie. De downloadlimieten worden systematisch afgebouwd, waardoor het steeds makkelijker wordt grote bestanden, zoals films, te streamen.” Aan de andere kant: een daling van 6 procent: het lijkt wel mee te vallen. Maeterlinck spreekt dat met klem tegen. “Die 6 procent komt wel overeen met zes miljoen euro die we mislopen.”

De BEA maakte ook bekend wat in België de best verkochte films en series op dvd en Blu-Ray zijn. De best verkochte films zijn Avatar en de Michael Jacksonprent This Is It, de populairste serie Van vlees en bloed, gevolgd door Band of Brothers. Ook FC De Kampioenen en Kabouter Plop bevolken de top tien. Een opkomend genre is de comedy, met een toptiennotering voor de show van Philippe Geubels op dvd. (ST)