Direct naar artikelinhoud

'Correctiehelm voor baby's heeft geen zin'

Baby's met een matige tot ernstig vervormde schedel hebben geen baat bij het dragen van een correctiehelm. Mét helm is het herstel net zo groot als zonder. 'Maar bij zeer ernstige gevallen helpt het wel.'

Een afgeplatte schedel komt de laatste jaren vaker voor sinds ouders het advies krijgen om kinderen, ter preventie van wiegendood, op de rug te leggen. Om dat te verhelpen, wordt vaak een correctiehelm voorgeschreven. Maar die werkt niet, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad British Medical Journal.

Een onderzoekster van de Universiteit Twente volgde twee groepen van in totaal 84 baby's. Bij beide verbeterde de schedelvorm, zelfs al had de helft van hen geen helm gedragen.

"Haar onderzoek is methodologisch juist", reageert kinderarts Jaan Toelen (UZ Leuven). "Maar het is wel alleen uitgevoerd bij matige tot ernstige gevallen."

En in Vlaanderen krijgen bijna uitsluitend baby's met zeer ernstige afwijkingen een helm aangemeten. "Ik zie jaarlijks enkele honderden kinderen. Bij minder dan een op de vijf is dat zo ernstig dat we een correctiehelm moeten voorschrijven, iets wat ook helpt. Het komt evenwel vaker voor dat ouders zelf vragende partij zijn."

Kinesitherapie

Dat komt omdat de gevolgen van een afgeplatte schedel zeer zichtbaar zijn. Zo kan het voorhoofd naar voren buigen en kan het gezicht asymmetrisch worden. "We zijn afwachtend en stellen het besluit vaak uit tot de zevende levensmaand. Ook stellen we vaak kinesitherapie voor, waarbij kinderen wordt geleerd om op hun zij te gaan slapen."

Bovendien wordt een helm in ons land niet volledig vergoed. Het Riziv betaalt enkel de eerste 670 euro terug. "En het kost gemakkelijk tot 500 euro meer. Dit onderzoek leert ons dat we niet alleen om financiële redenen niet te liberaal mogen voorschrijven. Ook kunnen we ouders ermee overtuigen dat een helm niet voor elke afwijking noodzakelijk is."