Direct naar artikelinhoud

Gebouw ingestort in Kinshasa: Belg onder puin

In Kinshasa is het Belgische slachtoffer dat zich onder het puin van een ingestort gebouw bevond, levend vanonder de brokstukken gehaald. De man werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht, dat meldt Buitenlandse Zaken gisterenavond.

Maandag stortte in de Congolese gemeente Ngaliema, in de buurt van Kinshasa, een vier verdiepingen tellend gebouw in. Daarbij vielen minstens negen gewonden, zo berichtte de VN-radio Okapi. In het gebouw waren zowel woningen als winkels ondergebracht. De instorting zou het gevolg zijn van het niet naleven van de bouwvoorschriften. Het gebouw was nog in aanbouw. De eerste drie verdiepingen waren wel al bewoond, de vierde verdieping was nog niet klaar.

Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) beslist om de Congolese overheid bijstand aan te bieden, maar de Congolese autoriteiten zijn voorlopig niet op dat Belgische aanbod ingegaan.

'Yasser Arafat vergiftigd met polonium-210'

De Palestijnse leider Yasser Arafat is hoogstwaarschijnlijk vergiftigd met de stof polonium-210, een zeldzame giftige en radioactieve stof. Bij onderzoek van Arafats lichaam en persoonlijke bezittingen zijn volgens onderzoekers uit Lausanne onverklaarbare en hoge niveaus van de stof aangetroffen. Onderzoeksresultaten zijn in het wetenschapstijdschrift The Lancet gepubliceerd en ze onderbouwen de vergiftigingstheorie die vorig jaar al op basis van het onderzoek werd gelanceerd door de nieuwszender al-Jazeera.

Onderzoekers hebben de in 2004 in Frankrijk overleden Arafat onderzocht op aandringen van zijn weduwe, Suha. Zij verdenkt Israël ervan haar man te hebben vermoord.