Direct naar artikelinhoud

Hoteltaks voor rusthuizen: tot 1.600 euro extra per kamer

De rusthuizen in Evere moeten voortaan een extra belasting betalen, die oploopt tot 1.600 euro per jaar per kamer. 'Dit is geld zoeken op de kap van een zeer kwetsbare groep.'

D e beslissing van het gemeentebestuur dateert van eind vorig jaar, meldt Brusselnieuws. Maar de rusthuizen kregen pas onlangs een brief waarop de nieuwe belasting aangekondigd staat. Het gaat om serieuze sommen. De 'hoteltaks' zou variëren van 1.000 euro per jaar voor een appartement kleiner dan 50 vierkante meter, tot 1.600 euro voor appartementen groter dan 100 vierkante meter.

Concreet gaat het om een heffing op bemeubelde kamers die verhuurd worden. Die taks bestond al, maar rusthuizen waren ervan vrijgesteld. "We zien een belangrijke verschuiving in de economische activiteit in Evere", legt de gemeentesecretaris Dirk Borremans uit aan Brusselnieuws. "Kantoorgebouwen worden door privépromotoren omgebouwd tot rusthuizen." Evere vond het niet langer correct om rusthuizen ongemoeid te laten. "Vroeger werd een home uitgebaat door een particulier, vandaag door multinationale bedrijven."

Zwakke groep

De zorgsector reageert negatief. "Het gemeentebestuur van Evere viseert een bijzonder zwakke groep om haar schatkist te vullen", zegt Tarsi Windey, de coördinator ouderenzorg van Zorgnet Vlaanderen. "Dit is geld zoeken op de kap van ouderen. Een groep mensen die niet de allerrijksten zijn, en vaak tegen hun zin in een rusthuis belandden."

Zorgnet Vlaanderen vreest dat rusthuizen de meerkosten bijna rechtstreeks zullen doorrekenen aan hun bewoners. "Kijk: het is een feit dat rusthuizen, zeker rond Brussel, vaker worden uitgebaat door commerciële bedrijven. En die durven allicht soms profiteren van de vrijstelling van hotelbelasting", vervolgt Windey. "Maar daarnaast zij er ook veel rusthuizen die uitgebaat worden door een vzw of het OCMW. Het kan niet dat OCMW-rusthuizen extra belast worden. Want die taks belandt sowieso op de factuur van de patiënten. Dat kan echt niet."

N-VA Evere laat weten dat de openbare rusthuizen zullen ontsnappen aan de nieuwe belasting, maar dat wordt tegengesproken door het gemeentebestuur. Alle rusthuizen moeten extra betalen.

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.