Direct naar artikelinhoud

Regen nekt trein van Omega Pharma

Bijna had de eerste rit in de Giro al meteen een Belgische zege opgeleverd, maar de regen was spelbreker. Omega Pharma-QuickStep kon op een nat wegdek onmogelijk beter doen dan Orica op een droog.

De eerste dag van de Giro op Noord-Ierse bodem was een schot in de roos. De supporters waren massaal op post - misschien waren ze wel met 140.000, zoals de lokale overheid had gehoopt - en sportief leverde de ploegentijdrit wat ervan verwacht werd: spanning en spektakel. Winnaar werd de ploeg die vooraf het vaakst getipt was, Orica-Greenedge, de ploeg die vorig jaar ook de tijdrit in de Tour won.

Je moest maar kijken naar de start in Titanic Quarter, waar 105 jaar geleden de befaamde boot werd gebouwd, om te weten hoe het zou aflopen. Toen de Australiërs, als tweede ploeg, mochten vertrekken, waren de wegen nog droog. Een onmiskenbaar voordeel, want een kwartier later was de onvermijdelijke regen daar. De andere kanshebbers moesten hun 21,7 kilometer afleggen op natte wegen.

Zinderend slot

Voor sommigen betekende dat schuiven, glijden en vallen, maar tijdverlies was er voor iedereen. En toch werd het nog spannend. BMC, met een beresterke Cadel Evans, strandde op amper zeven seconden. OPQS, de regerende wereldkampioen in deze discipline, maar in de Giro zonder sterkhouder Tony Martin, deed nog beter. De mannen van Davide Bramati konden de toptijd onderweg niet benaderen, maar reden een geweldig slot - echt geen toeval dat de wegen op dat moment weer aan het opdrogen waren. Helaas net te laat, want een Belgische zege zat er niet meer in: Keisse en co. schoten vijf seconden te kort. Met Martin erbij of op droge wegen was dit altijd een overwinning geweest. Zonde.

Voor kopman Rigoberto Uran is de uitslag sowieso uitstekend nieuws. Van alle favorieten voor de eindzege deed de Colombiaan de beste zaak. Ook Evans zal bijzonder tevreden zijn. Quintana, achtste met Movistar op 55 seconden, deed het nog behoorlijk. Rodriguez, 18de met Katusha, verloor echter al één minuut en 33 seconden. Dat is al een behoorlijke achterstand voor iemand die op zijn 35ste eindelijk zijn eerste grote ronde hoopt te winnen.

Pech voor Monfort

Ook Maxime Monfort moet aan de bak als hij in de top tien wil eindigen. Lotto Belisol kon het moeilijk slechter treffen. Zij moesten de weg op toen het het hardste regende. Resultaat: een 19de plaats op 22 ploegen. Monfort volgt nu op één minuut 34 seconden van de eerste leider, Svein Tuft. De Canadese hardrijder vierde gisteren zijn 37ste verjaardag en mocht daarom van de ploegmaats als eerste over de finish rijden. "Ik ben hen zo dankbaar", zei de dolgelukkige leider. "Ik had niet gedacht dat deze dag nog zou komen. Dit is fantastisch."