Direct naar artikelinhoud

Aanbidster Kim De Gelder opgenomen in psychiatrie

De Zweedse Angelina Elander (40), die liet uitschijnen dat ze de opdrachtgeefster was van Kim De Gelder, is vorige week gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Volgens haar advocaat struikelen de Zweedse autoriteiten over de inhoud van haar internetblog. In die schrijfsels verklaart ze openlijk de liefde aan De Gelder. En zegt ze dat ze haar moeder dood wil.

Zweedse kunstenares Angelina Elander nog altijd niet ondervraagd door speurders

De opname van Elander heeft niets te maken met het onderzoek naar de moorden van Kim De Gelder in België. Maar door alle commotie in ons land over de bizarre blog hebben nu ook de Zweedse autoriteiten zich op de schrijfsels van de kunstenares gestort. Dat leidde tot de gedwongen opname in de psychiatrie. ‘Wie heeft dat beslist? Sommige mensen zijn compleet de pedalen kwijt’, schrijft ze.

Begin vorige week bleef Elander meer dan 24 uren in de psychiatrische afdeling voor volwassenen in Sunderby, in het uiterste noorden van Zweden. Dik tegen haar zin. Want de Zweedse kunstenares vindt niet dat ze thuishoort in de psychiatrie. Op haar blog Kosmonaut Planemo schrijft ze haar onbegrip van haar af. “Ze sloten me daar 24 uur op. En waarom? Omdat ik een blog heb? Hoe achterlijk! De mensen verliezen hun verstand. Ik ben beschaamd in mijn medeburgers.”

Haar advocaat Sven Mary sprak intussen met de excentrieke Zweedse. “Mevrouw Elander moest inderdaad twee dagen ter observatie blijven in het psychiatrisch ziekenhuis. Maar blijkbaar heeft ze het er goed vanaf gebracht, want na afloop mocht ze gewoon terug naar huis.” Volgens de Brusselse strafpleiter heeft de opname niets te maken met eerder aangekondigde gerechtelijke stappen tegen de Zweedse vanuit ons land. “Van die acties heeft mevrouw Elander nog niets vernomen. De opname kwam er enkel en alleen op vraag van de Zweedse autoriteiten. Die struikelen over de inhoud van haar internetblog, die allesbehalve alledaags is.”

Door diezelfde blog werkte Angelina Elander zich in ons land in de picture. “Kim, ik had je nooit mogen vragen te doden op mijn verjaardag”, schreef Elander vorig jaar. De Zweedse verjaart op 16 januari, exact de dag waarop Kim De Gelder vorig jaar zijn eerste slachtoffer maakte: Elza Van Raemdonck uit Vrasene. De Gelder stak de 75-jarige boerin in haar hoeve dood met een mes. Op haar blog dweept Angelina Elander met haar lievelingswapen: het mes. Op meerdere foto's likt ze aan vlijmscherpe messen. En verklaart ze openlijk haar liefde aan Kim De Gelder, die ze schrijft dat hun spel misschien een beetje uit de hand liep. Toen het bestaan van die blog uitlekte, haastte de Dendermondse procureur des Konings Christian Du Four zich met te zeggen dat het gerecht Elander daarover al had ondervraagd. Enkele dagen later kreeg de procureur die woorden als een boemerang terug in het gezicht. Want wat bleek? De Zweedse was helemaal nog niet ondervraagd. “Een foutje”, gaf Christian Du Four publiekelijk toe.

In de commotie die daarop ontstond, mengde zelfs minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zich. Hij zei dat hij ervan uitgaat dat Elander alsnog zal worden verhoord. Maar volgens haar advocaat is er van een verhoor door Belgische of Zweedse speurders intussen nog altijd geen sprake geweest. Angelina Elander zette zelf al de puntjes op de i. Ze gaf toe dat ze - ondanks haar insinuaties op haar blog - pas contact had met De Gelder ná de moorden. Het gerecht van Dendermonde zegt dat hun onderzoek dit bevestigt. De eerste post van Angelina Elander over Kim De Gelder dateert pas van enkele weken na het drama in de crèche van Dendermonde, op 23 januari 2009. Die dag stak Kim De Gelder er op enkele minuten tijd als een bezetene met een mes in het rond: twee baby’tjes en een opvoedster overleefden de raid niet. Pas na dat drama ontdekten de speurders dat Kim De Gelder eerder ook al Elza Van Raemdonck vermoordde. Angelina Elander spaarde kosten noch moeite om in contact te komen met de jonge moordenaar uit Sinaai. Ze stuurde hem geparfumeerde brieven, solliciteerde bij de gevangenis in Brugge en trachtte via Facebook in contact te komen met cipiers die Kim De Gelder bewaken.