Direct naar artikelinhoud

'Slow radio' Klara krijgt dit najaar hip nieuw kleedje

Hip is een woord dat ze bij Klara, de ernstige muziekzender van de openbare omroep, vast verafschuwen. Toch is hip het eerste woord dat in de geest komt bij de aanblik van de nieuwe najaarsprogrammatie, waarin zelfs aan sociaalnetwerksites Twitter en Facebook is gedacht.

'Slow radio for fast people' noemt nethoofd Chantal Pattyn het aanbod op Klara. Pattyn is een beetje verstoord dat haar zender nog altijd wordt weggezet in het hoekje van de bedaarde 55-plussers. "Leeftijd maakt niets uit", zegt ze. "Klara gaat over passie, in tijden waar weinig schoonheid te rapen is, maar ook over verlangzamen, nu we met zijn allen constant connected zijn. Klara, dat is slow radio. Voor snelle en trage mensen. Voor mensen die willen stilstaan bij de dingen die het leven de moeite waard maken."

Toch staat ook bij Klara de tijd niet stil. Liefst twaalf nieuwe programma's vuurt de zender op zijn bescheiden maar trouwe publiek af. Eerder was al bekend dat Chantal Pattyn zelf weer achter de microfoon zal plaatsnemen. Haar nieuwe cultuurshow Pompidou volgt Babel op en krijgt vier keer per week om 17 uur een centrale gast uit de kunstwereld over de vloer. Voormalig Babel-presentatrice Heidi Lenaerts schuift naar de avondspits met Django, een mix van lichter klassieker werk en jazz.

Nog een opvallende nieuwkomer is Klassiek leeft van Bart Stouten, ook bekend van het boek Kersen eten om middernacht. Via Twitter en Facebook gaat Stouten het gesprek met de luisteraar aan over de muziek die gespeeld wordt. Ernstig maar niet klassiek is de muziek die voortaan op weekdagen in de late avond op Klara gespeeld wordt, in de Late Night Variations (van 22 uur tot middernacht), waarin alle muziek uit de hele wereld aan bod komt die elders van het programmatiebord dreigt te vallen.