Direct naar artikelinhoud

Apple lanceert iPad Air

Apple introduceert een nieuwe iPad, de iPad Air. Het nieuwe toestel is 20 procent dunner en weegt 28 procent minder dan de vorige vierde generatie van de iPad.

Daarnaast moet het toestel ook een stuk sneller werken dan zijn voorganger. De iPad Air zal in zijn goedkoopste versie met een harde schijf van 16 gigabyte 479 euro kosten. De duurste versie, die een harde schijf van 128 gigabyte en toegang tot het internet via wifi en 3G heeft, kost 869 euro. De tablet is in België vanaf 1 november te koop. Ook de kleinere iPad Mini krijgt een update, met een scherper Retinascherm. De goedkoopste Mini moet 389 euro kosten.

Apple kondigde daarnaast ook aan dat OS X Mavericks, het besturingssysteem voor computers, voor het eerst helemaal gratis is. Iedereen die met een Applecomputer werkt, kan het besturingssysteem downloaden.

Net op de dag dat Apple de nieuwe iPad voorstelde, waagde ook Nokia zich voor het eerst op de tabletmarkt. Met de Lumia 2520 wil de Finse technologiefabrikant de concurrentie aangaan met Samsung en Apple, een strijd die het eerder verloor op de smartphonemarkt.

De Nokiatablet werkt met Windowssoftware van Microsoft, dat onlangs de overname aankondigde van Nokia's gsm-divisie. Het toestel met een scherm van 10,1 inch komt nog voor het einde van het jaar op de markt in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Finland. De tablet moet 499 dollar kosten, exclusief belastingen. Wanneer hij in België te koop zal zijn en hoeveel hij zal kosten, is nog niet bekend.