Direct naar artikelinhoud

Droogte brengt binnenvaart en landbouw in problemen

Door de aanhoudende droogte zijn er problemen met het waterpeil in de kanalen. De Maas staat uitzonderlijk laag en daardoor kunnen België en Nederland minder water naar hun kanalen afleiden.

Oogsten van 2010 zullen zowel kwalitatief als kwantitatief lager liggen door hitte

De droogte treft ook de land- en tuinbouw. De oogsten van 2010 zullen zeker lager liggen dan de voorbije jaren, niet enkel op vlak van kwaliteit maar ook wat de kwantiteit betreft. De opbrengst van de aardappelen ligt nu al 50 procent lager dan vorig jaar.

Nu de warmte en droogte aanhouden, is het waterpeil erg laag, en dat heeft gevolgen voor de scheepvaart in de provincies Antwerpen en Limburg. Op de Kempense kanalen worden pleziervaartuigen in groep versast om water te besparen. Op het Albertkanaal, aan de sluizen van Ham en Kwaadmechelen, heeft nv De Scheepvaart ook maatregelen genomen voor gewone schepen.

In de toekomst zou er minder waterschaarste mogen zijn in de kanalen. Nv De Scheepvaart start binnenkort met de bouw van waterkrachtcentrales die bij extreme droogte ook water in de kanalen kunnen terugpompen.

Ondertussen krijgen de Vlaamse land- en tuinbouw steeds meer te lijden onder de droogte. De oogsten van 2010 zullen ongetwijfeld lager liggen dan voorgaande jaren, niet enkel op vlak van hoeveelheid, maar ook op vlak van kwaliteit. Dat meldt de Boerenbond.

De lange winter en het koude voorjaar waren oorzaak van verlate veldwerkzaamheden en achterstand in groei. Nu zorgt de langdurige droogte van de voorbije weken, in combinatie met de hoge temperaturen, voor een uitzonderlijke situatie in de land- en tuinbouw.

Er is wel een verschil per regio. Sommige regio’s konden het voorbije weekend rekenen op een onweersbui. In andere regio’s bleef het kurkdroog of viel er te weinig neerslag. “In feite hangt het af van veld tot veld. In Kortrijk kwamen de nodige regenbuien er wel, tussen Roeselare en Ieper niet”, zegt Anne-Marie Vangeenberghe, de woordvoerster van de Boerenbond.

Op dit moment is al duidelijk dat de opbrengst van vroege aardappelen 30 tot 50 procent lager ligt dan vorig jaar. Nu staat al vast dat de topoogsten die de voorbije jaren voor bewaaraardappelen genoteerd werden, niet zullen gehaald worden. Als de droogte aanhoudt zal zich doorwas vormen, wat de hoeveelheid en de kwaliteit van bewaaraardappelen zal beïnvloeden.

Ook veel maïsvelden lijden onder de droogte, wat een rem zet op de groei en de ontwikkeling van de maïsplant. De ontwikkeling van suikerbieten en cichorei loopt duidelijk ook achter. Een late zaai, gecombineerd met de droogte, heeft invloed op de huidige stand van het gewas.

En dan zijn er ook de kersen die nu geplukt worden. Die zijn door de droogte duidelijk kleiner. En als het niet gauw regent, zal ook het hardfruit (appels en peren) lijden. Zeker jonge appel- en perenbomen hebben nood aan water.

Bij de industriegroenten is er een meer wisselend beeld. De oogst van erwten verliep tot nu toe naar behoren maar vertoont wisselvallige opbrengsten. Wel drukt de hitte tijdens het oogsten op de kwaliteit van de erwten.

De groeiachterstand en het kwaliteitsverlies bij wortelen wordt eveneens zichtbaar en de pas uitgeplante winterprei heeft nood aan vocht en koelere temperaturen. De al uitgeplante prei schiet door de droogtestress sneller door, wat ook te zien is bij wortelen en selder. Waar aanhoudend beregening mogelijk is, blijft de schade nog enigszins beperkt.

De meeste landbouwers nemen maatregelen, onder andere door serres wit te kalken, waardoor de zon en dus ook de hitte teruggekaatst worden. Gewassen beregenen en besproeien is een andere maatregel die nu wordt getroffen.

Ook het vee lijdt onder de hoge temperaturen. In de stallen wordt de temperatuur onder controle gehouden met ventilatoren, al dan niet aangesloten op zonnepanelen. Voldoende koel drinkwater is onontbeerlijk. Ook voor de koeien in de wei moet voldoende drinkwater ter beschikking zijn.

“In juni hebben we maar de helft van de neerslag gehad die we normaal hadden verwacht. Als zich dat doorzet komen bepaalde gewassen zeker in de problemen. Sowieso hebben we in de eerste helft van dit jaar al 70 liter neerslag tekort gehad. Reden tot paniek is er echter niet meteen”, zegt Luc De Bontridder (KMI).

In het buitenland is er eveneens sprake van droogte- en hitteproblemen (zie kader). Ook in Nederland zorgt de droogte dit jaar voor een slechtere oogst.