Direct naar artikelinhoud

Perrigo wil Omega Pharma-miljoenen terug

Farmareus Perrigo, die Omega Pharma overkocht van oprichter Marc Coucke en Waterland, is uit op een compensatie voor de schade die het al leed aan die aankoop. Perrigo eist dat Waterland 75 miljoen euro blokkeert.

Perrigo telde vorig jaar 3,6 miljard euro neer voor Omega Pharma. Maar sindsdien presteert het Belgische farmabedrijf onder de verwachtingen. Perrigo heeft al voor 652 miljoen dollar (578 miljoen euro) afboekingen doorgevoerd op het gewezen bedrijf van Marc Coucke, een bewijs dat de Amerikanen te veel betaald hebben.

Perrigo voelt zich misleid door de verkopers, en wil de geleden schade nu op hen verhalen. Oprichter en voormalig topman Couke en het Nederlands-Belgisch private investeringsfonds Waterland kregen eind juni al te horen dat er mogelijk een claim volgt. Voorlopig viel die echter nog niet in de bus.

Maar Waterland kreeg intussen wel het uitdrukkelijke verzoek om alvast 75 miljoen euro te blokkeren op een rekening, met het oog op die eventuele claim. Het investeringsfonds gaf Perrigo bij de verkoop van Omega Pharma namelijk de garantie in te zullen staan voor eventuele geleden schade, mocht het tot een claim komen, tot een maximumbedrag van 75 miljoen euro.

Door die som nu te blokkeren, is het onmiddellijk beschikbaar als Perrigo uiteindelijk zijn gelijk haalt. "We zullen natuurlijk onze verplichtingen nakomen", reageert een woordvoerder van Waterland. Maar over de voorwaarden voor het blokkeren van het geld, wordt er intussen nog stevig onderhandeld tussen beide partijen.