Direct naar artikelinhoud

Realisme van Dury levert punt op tegen Club

Als je niet goed genoeg bent om te winnen, kun je maar beter maken dat je niet verliest. Zulte Waregem heeft die les begrepen en hield Club Brugge op 0-0. 'Er zat niet meer in.'

Racing Genk-Zulte Waregem: 1-0. "Een appelflauwte", zei trainer Francky Dury. AA Gent-Zulte Waregem: 3-0. "We waren de discipline kwijt, ondanks een uitstekende eerste helft."

De kracht van Zulte Waregem zit hem in de organisatie. Dury zet elke pion op zijn beste positie en geeft zijn jongens duidelijke taken mee. Als die structuur wegvalt in een blinde wil om te winnen, dan heeft Essevee een probleem. Tegen RC Genk en AA Gent was dat het geval. Een derde keer mocht dat niet gebeuren.

Dury: "We zijn nochtans gestart met het idee om voor de drie punten te gaan, zoals we dat eigenlijk elke week doen. Maar we misten iets om over Club te gaan. Dan moet je het niet forceren. We gaan de punten niet te grabbel gooien, hé. Ik ben tevreden met 0-0 tegen een sterke tegenstander." Van romanticus naar realist.

Versterking gezocht

Het wil maar niet lukken in de toppers voor Essevee dit seizoen. Tegen Genk en Gent verloren en tegen KV Oostende, Charleroi en Club Brugge een gelijkspel. Enkel tegen Standard kon Dury winnen. "Wie denkt dat wij makkelijk over Club zullen lopen, heeft het mis. Ach, we hadden trouwens al méér kunnen winnen. Het gaat om details."

Het helpt natuurlijk niet dat Zulte Waregem het in de eerste plaats van het collectief moet hebben. Dat is een vaststelling die ook intern al gemaakt is. Als Essevee tegen een goed blok komt te staan - je moet Michel Preud'homme of Felice Mazzu niet leren hoe je aan de Gaverbeek moet voetballen -, dan vindt het nauwelijks openingen en dreigt puntenverlies.

In januari wil Dury er "iets" bij. Dat moet een jongen met een individuele actie worden, klinkt het in makelaarskringen. Het is een profiel dat niet in de kern zit - Onur Kaya, Christophe Lepoint of Alessandro Cordaro zijn niet de mannen van de overstapjes.

De spelersgroep zou een dergelijke nieuwkomer alvast met open armen ontvangen. Mbaye Leye: "Iemand die met een dribbel één of twee spelers kan uitschakelen, kunnen we gebruiken." Soualiho Meïté: "Wij hebben geen speler zoals Izquierdo bij Club. Iemand die uit het niets het verschil kan maken, is altijd welkom. Het zou ons nog beter maken."

Het zou Zulte Waregem in ieder geval minder voorspelbaar maken. Tegen pakweg Waasland-Beveren of AS Eupen is dat niet nodig, in de toppers kan een extra creatieveling wel van nut zijn.