Direct naar artikelinhoud

Fiscus kan zelfs eenvoudigste vraag niet beantwoorden

Test-Aankoop publiceert vernietigend rapport over belastingdiensten

Brussel

Eigen berichtgeving

Johan Corthouts

Ondanks de vele ronkende verklaringen van minister van Financiën Didier Reynders (MR) over de modernisering en klantvriendelijkheid van zijn diensten, blijkt daarvan in de praktijk bitter weinig. Een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop wijst uit dat de belastingdiensten zelfs op de eenvoudigste vragen vaak het antwoord schuldig blijven.

Test-Aankoop verrichtte in juni voor het eerst een onderzoek bij de belastingen. Er werden 52 taxatiekantoren, de ene telefonisch, de andere ter plekke, bevraagd. Het resultaat van dat onderzoek is verbijsterend. "Op relatief eenvoudige vragen kwam er heel vaak een onvoldoende of verkeerd antwoord", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.

Geen enkel kantoor kreeg bijgevolg een "zeer goed" als eindbeoordeling. Maar drie kantoren (Antwerpen, Brasschaat en Andenne) kregen een "goed" achter hun naam. Bijna twee derde van de kantoren (62 procent) scoorde onvoldoende en moest een negatieve score slikken.

Om de taxatiediensten te testen hadden de fiscalisten van Test-Aankoop vijf vragen opgesteld. Ongeveer een derde van de kantoren slaagde erin een juist antwoord te geven op vragen over belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen, verplaatsingskosten en over de taxatiemethode bij overlijden. Een vraag over het maximuminkomen voor een kind ten laste (13 procent) bleek bijzonder moeilijk, terwijl een vraag over hypothecaire leningen en schuldsaldoverzekeringen (65 procent) relatief vlot werd beantwoord.

"Dat de taxatiediensten zo slecht scoren is niet altijd hun fout. Het blijkt immers dat de ambtenaren niet over de juiste gegevens beschikken. Voor de belastingvermindering bij het plaatsen van dubbele beglazing hadden de ambtenaren niet eens de juiste informatie", zegt Mechels.

Voor het falen van de overheidsdienst legt Test-Aankoop dan ook de hoofdverantwoordelijkheid bij de leiding van Financiën. Mechels: "Er is duidelijk een probleem van doorstroming van informatie en van opleiding. Dat is de schuld van de top van de federale overheidsdienst en van de minister van Financiën. Ondanks de ronkende verklaringen over de modernisering van het departement is er zeker geen reden tot juichen. Reynders moet niet zo hoog van de toren blazen."

De voorzitter van de federale overheidsdienst Financiën, Jean-Claude Laes, betwist het vernietigende onderzoek niet. "Voorlichting is niet onze voornaamste job. De administratie is in de eerste plaats gericht op controle. Hopelijk kunnen we met de steun van Test-Aankoop snel een callcenter oprichten dat op een professionele manier informatie aan de belastingplichtige kan verstrekken."

Laes wijst erop dat de dienst jarenlang is verwaarloosd. Om het departement beter te laten werken is investeren in informatica nu de absolute topprioriteit voor Financiën. Dat gaat ten koste van de aanpak van andere problemen, zoals investeren in voorlichting. Op termijn moet er evenwel een beter evenwicht komen tussen controle en bijstand van de belastingplichtige, erkent Laes. "Het doel van Financiën is niet dat iedereen zoveel mogelijk belastingen betaalt, wel dat de burgers de juiste belastingen betalen. Niet meer, maar ook niet minder."

Laes erkent dat er nog een lange weg af te leggen is om de klantvriendelijkheid te verhogen. Zo had Test-Aankoop ook kritiek over de openingsuren van de taxatiekantoren. Vaak bleken de kantoren enkel in de voormiddag geopend. De gemiddelde wachttijd bedroeg meer dan 20 minuten. Er waren zelfs pieken van 90 minuten. Maar in 12 procent van de kantoren konden de belastingplichtigen met vragen terecht na 17 uur. Gehandicapten konden maar in 20 van de 52 onderzochte kantoren op eigen kracht binnengeraken.