Direct naar artikelinhoud

Extreem droge lente bedreigt nu al landbouwoogst

De lente is uitzonderlijk droog en dat zorgt voor problemen. In Frankrijk slaan de landbouwers alarm en ook in ons land dreigt al brand op de heide. ‘Als het nog een week of twee droog is, komen ook de Belgische boeren in de problemen’, beaamt de Boerenbond.

“Het is juli in april”, bloklettert de Franse pers. De neerslag deze lente in Frankrijk bedraagt nog niet eens de helft van normaal en dat drijft de boeren tot wanhoop. De akkers vertonen barsten, de gewassen snakken naar regen. Ook in ons land is het voorjaar erg droog en is er van aprilse grillen nauwelijks iets merkbaar. “Het is van januari geleden dat we werkelijk nog een natte periode hebben gehad”, zegt David Dehenauw, vtm-weerman en meteoroloog bij het KMI.

Momenteel houdt de landbouw in ons land nog stand. “Het mooie weer heeft ervoor gezorgd dat het inzaaien van onder meer aardappels, graan en bieten vlot is verlopen”, zegt François Huyghe van de Boerenbond. “In Frankrijk is het probleem meer acuut. Daar heerst in sommige streken, onder meer in Picardië, al echte droogte. Bij ons houden de gewassen het nog wel een week of twee uit. Ook al omdat de nachten nog koud en best vochtig zijn. Momenteel zijn we dan ook nog niet ongerust, maar de combinatie van zulke warme temperaturen zo vroeg op het jaar en de droogte kan wel degelijk voor problemen zorgen. Als de toplaag van de velden volledig uitgedroogd raakt dan zullen de zaden onder stress komen en kan bijvoorbeeld de aardappeloogst in de problemen komen.”

Lente overgeslagen

Volgens Dirk Bogaert van het Agentschap voor Natuur en Bos zullen het vooral de vruchtdragende planten en bomen zijn die het eerst de gevolgen van het warme voorjaar voelen. “In feite wordt de lente dit jaar overgeslagen en is het meteen zomer”, zegt hij. “De hoge temperaturen vergen veel van de bomen en planten. Ze groeien in sneltempo en willen daardoor extra veel water uit de grond halen, maar dat is er gewoon niet meer. Staat het grondwater in april gewoonlijk nog hoog dan is het nu al op. Bovendien weten we niet wat er zal gebeuren als het straks toch weer kouder wordt.” In de natuurgebieden, vooral in de Antwerpse en Limburgse Kempen, geldt sinds deze week code oranje. Dat betekent dat er officieel sprake is van droogte en dat er een verhoogde kans op brandgevaar is. Vuur maken is verboden en de controles worden verscherpt.

Geen record

Een record is deze droge lente overigens niet. “Dat dateert van april 2007”, weet Dehenauw. “Dat is de enige maand ooit dat er in Ukkel geen enkele meetbare hoeveelheid neerslag is gevallen. Dat halen we deze maand niet.” Maar dat er af en toe wat druppels uit de hemel komen, helpt de natuur niet vooruit. “Tenminste tot midden volgende week blijft het grotendeels droog”, zegt Dehenauw. “Het kan best zijn dat er enkele lokale buien komen of een warmteonweer, maar dat zal niet veel helpen. Zelfs niet als er tien liter valt in een paar uur.”