Direct naar artikelinhoud

Eindspel beursexit Omega Pharma ingezet

Beleggers hebben er lang op moeten wachten, maar gisteren loste de holding Couckinvest eindelijk het langverwachte prospectus voor het overnamebod op Omega Pharma. Het bod van 36 euro per aandeel start maandag en loopt tot en met 20 december.

Het was vooral uitkijken naar de onafhankelijke waardering die werd gemaakt door het beurshuis KBC Securities. Het bod werd immers door diverse aandeelhouders op de korrel genomen als zou het schromelijk tekortschieten. KBC deelt die mening niet.

Het beurshuis geeft toe dat de premie karig oogt - Omega sloot gisteren aan 34,64 euro. KBC verwijst naar het feit dat het nieuws van een bod al sinds 26 mei in de markt zat, voor het daadwerkelijk tot een bod kwam. Op die dag maakte De Tijd voor het eerst gewag van een mogelijk bod. Dat hield de koers 'artificieel' hoog. "Als de evolutie van het aandeel in overeenstemming was geweest met de evolutie van de Bel-20 in dezelfde periode, dan zou het bod een premie van 35,1 procent inhouden", merken experts op. Daarbij volgt KBC exact de logica waarmee Couckinvest zelf de karige premie verantwoordde bij de eerste aankondiging van het bod.

Het beurshuis maakt voorts een analyse van het opwaartse potentieel en de neerwaartse risico's. Die analyse lijkt vooral over te hellen naar dat tweede. Het opwaartse potentieel beperkt zich tot een herstel van de groeimarkten, een goed klimaat voor generieken, en de mogelijkheid om productie naar lagelonenlanden te verhuizen. Risico's zijn dan weer het wegvallen van het distributiecontract met Stada (20 procent van de omzet), een haperend consumentenvertrouwen door de economisch moeilijke omstandigheden, toenemende concurrentie en hogere productiekosten.

Vooral dat laatste lijkt meer een zekerheid dan een risico. Omega geeft in het prospectus opnieuw aan dat het van de beurs af wil, omdat het zwaar wil investeren in de toekomst. En dat zal wegen op de winst op korte termijn, iets wat beleggers niet graag horen. Op een dividend moeten de aandeelhouders niet snel rekenen, valt tussen de regels te lezen in het prospectus.

Via de hele analyse komt KBC tot het besluit dat 36 euro een "fair bod is voor alle aandeelhouders". Het beurshuis raadt dan ook aan de aandelen te verkopen aan Couckinvest.

Het prospectus geeft voorts meer duidelijkheid over in welke handen Omega Pharma zal vallen, mocht het bod slagen. Behalve topman Marc Coucke treden ook Waterland en drie internationale private-equitygroepen in het kapitaal via holding HoldCo. Het management zal een klein deel van de aandelen aanhouden.