Direct naar artikelinhoud

Presidentskandidaat Perry zou VS-troepen naar Mexico sturen

In de strijd om de Republikeinse presidentiële nominatie in de VS werden er de afgelopen dagen - alweer -ronkende verklaringen afgelegd. Zo wil gouverneur van Texas Rick Perry soldaten naar Mexico sturen om de drugskartels daar te bevechten. In de coulissen lijkt ook gouverneur van New Jersey Chris Christie zich warm te lopen voor een kandidatuur.

Perry deed zijn uitspraak zaterdag in New Hampshire. "Het kan nodig zijn dat onze militairen in Mexico samenwerken met het leger daar om de drugskartels te stoppen en ze van onze grens af te houden", zei hij.

Perry, die volgens de peilers steeds meer van zijn voorsprong in de Republikeinse race moet inleveren, lag al dagen onder vuur voor uitspraken rond immigratie die hij deed tijdens een debat vorige week in Florida. Daarin noemde hij mensen die hem bekritiseren omdat de kinderen van in Texas wonende illegale immigranten daar naar de universiteit mogen tegen hetzelfde voordeeltarief als legale inwoners van de staat 'harteloos'.

Dat kwam Perry in de Republikeinse partij, die steeds radicaler wordt inzake immigratie, op een storm van kritiek te staan. Hij nam zijn woorden dan ook terug en zei dat jij zich 'ongepast' had uitgedrukt. Tevens raakte bekend dat Perry's weekendoptrekje in Texas de bijnaam 'Niggerhead' heeft. Het scheldwoord staat in grote letters gegraveerd in een rots die aan de ingang van de ranch ligt.

"Het is een beledigende naam waarvoor geen plaats is in de moderne wereld", haastte Perry zich toen hij vorige week om uitleg werd gevraagd. Maar wat hij precies met de rots zal aanvangen of wat hij ermee doet als hij in de ranch verblijft, is onduidelijk. Het was Perry's vader die de eigendom in 1983 in handen kreeg.

Ook Congresvrouw Michele Bachmann uit Minnesota deed zich opmerken met straffe uitspraken. Op een conservatieve radiotalkshow stelde zij dat China Amerikaanse satellieten verblindt met lasers, dat het wapens levert aan de taliban en dat het Noord-Korea en Iran helpt met hun nucleaire wapenprogramma's. Bachmann kreeg kritiek omdat ze dat voorstelde als exclusieve informatie uit de parlementaire commissie inlichtingendiensten, waar ze lid van is, terwijl de informatie jaren oud is en op speculatie berust.

Zowel Michele Bachmann als Rick Perry zijn de lievelingen van de christelijke rechtervleugel van de Republikeinse partij. Beiden verloren na controversiële uitspraken heel wat van hun glans. De Republikeinen blijven dus op zoek naar hun witte konijn, de kandidaat die anti-establishment genoeg is om de Tea Party te bevredigen, maar gematigd genoeg om Barack Obama te kloppen in november 2012.

Wat dat betreft loopt vooral gouverneur van New Jersey Chris Christie in de kijker. Christie zei maandenlang dat hij niet van plan is om zich kandidaat te stellen, maar wordt nu zwaar onder druk gezet vanuit het partij-establishment. Volgens de krant The New York Post zou hij nu toch serieus overwegen om zich in de strijd te werpen. Mogelijk beslist hij deze week. (TV)