Direct naar artikelinhoud

'Janssen trachtte ook vader te vermoorden'

Ronald Janssen probeerde als kind ook zijn vader om te brengen. Dat verklaarde hij tijdens een van zijn verhoren. Janssen beweert dat hij als 12- of 13-jarige de insuline van zijn suikerzieke vader verving door een mengsel van melk en water.

Deze tot nu toe onbekende bekentenis van Ronald Janssen dateert al van maanden geleden, hij vertelde dit tijdens een van zijn vele verhoren na de dood van Shana en Kevin. De VRT maakte het nieuws gisterenavond bekend. Volgens de openbare omroep overleefde Edouard Janssen de moordpoging van zijn zoon. Ronald Janssen ging volgens hem heel voorzichtig te werk: zo haalde hij de insuline uit een flesje met een oude injectiespuit en gebruikte hij toiletpapier om geen vingerafdrukken achter te laten. Edouard Janssen zou kort het bewustzijn hebben verloren. Hij stierf in 2006 een natuurlijke dood.

Bronnen dicht bij het gerechtelijk onderzoek bevestigden gisterenavond aan deze krant het bestaan van deze biecht van Ronald Janssen. Al zeggen ze er wel onmiddellijk bij dat dit louter de verklaringen van Janssen zijn. Ze sluiten niet uit dat Janssen de moordpoging heeft verzonnen. Politiebronnen wijzen er ook op dat het misdrijf, als het heeft plaatsgevonden, intussen al lang is verjaard. Ronald Janssen was op dat ogenblik ook nog minderjarig. Het verandert alvast niets aan het huidige proces.

De bekentenis moet mogelijk ook gezien worden als een bevestiging dat het tijdens de kinderjaren van Janssen thuis serieus scheef zat. Na zijn arrestatie sprak hij alvast over een depressieve en agressieve vaderfiguur. Ook zijn broer en twee zussen bevestigen de problemen. Volgens Janssen was hij bang voor zijn vader en was hij zelfs zo angstig dat hij slaapproblemen kreeg. Hij wordt naar verluidt nog altijd achtervolgd door slapeloze nachten.

Het is niet uitgesloten dat Ronald Janssen door het vervangen van de insuline van zijn vader een einde trachtte te maken aan diens tirannie thuis.

Zvonimir Miskovic, de advocaat van Ronald Janssen, wilde gisteren niet reageren op de onthullingen. "Ik zal de puntjes wel op de i zetten op het proces, zei hij."