Direct naar artikelinhoud

Panthers falen in shoot-outs, Spelen van Rio gaan in rook op

Shoot-outs en Red Panthers: het zal nooit een goed huwelijk worden. Voor de tweede keer in drie dagen bleken de 'strafschoppen van het hockey' fataal. Kwalificatie voor de Spelen in Rio 2016 is zo goed als uitgesloten. 'Je kunt nu niets zeggen tegen de speelsters, woorden hebben geen zin', zei Belgisch bondscoach Pascal Kina.

Wat een contrast met een goede drie jaar geleden, toen de Belgische hockeyvrouwen in Kontich uitbundig hun eerste kwalificatie voor de Spelen vierden. Gisteren in Brasschaat was het alleen maar ellende en diepe treurnis. Rio 2016 gaat aan de Red Panthers voorbij.

De mentale knop leek bij de hockeyvrouwen na de pijnlijke nederlaag dinsdag tegen Zuid-Korea aanvankelijk om-gedraaid. De speelsters van Kina domineerden in de eerste helft, maar kwamen na een eerste Japanse strafcorner op achterstand. De reactie kwam reeds vier minuten later, toen Stephanie De Groof ook een strafcorner afrondde: 1-1.

Na de pauze kantelde de wedstrijd volledig. Japan stapelde de kansen op, maar de paal en enkele puike reddingen van keeper D'Hooghe hielden de Belgen overeind. Shoot-outs moesten beslissen wie naar Rio mocht. En net als op het EK 2013 tegen Duitsland en dinsdag tegen Zuid-Korea bleek de druk van de shoot-outs te groot.

"Dit is niet te beschrijven", was het enige dat een huilende Stephanie Vanden Borre kwijt kon. "Ik weet echt niet hoe we dit moeten verwerken", stamelde Aline Fobe. "We domineren in de eerste helft, daarna maken we het onszelf moeilijk. De druk van die shoot-outs zijn duidelijk niet ons ding. We hoorden op de Spelen thuis. Op deze manier alle opofferingen ver-loren zien gaan, is enorm hard."

Niet einde project

Technisch directeur Bert Wentink gaf toe dat Japan de zege verdiende. "Maar dinsdag tegen Zuid-Korea waren wij het betere team, daar laten we 35 seconden voor het eindsignaal de Spelen liggen. Toen we opnieuw naar die shoot-outs moesten, wist ik dat het een verloren zaak was. Dit is een stevige tik, maar ons project gaat verder. Met de Lions misten we in 2010 ook het WK."

Het Belgische vrouwen- hockey verliest nu één jaar, meent Wentink, want zonder Spelen wordt 2016 een volledig overgangsjaar. "In 2017 start er een nieuwe Word League met tickets voor het WK 2018 als inzet."

Op papier rest er voor de Red Panthers nog één kans om de Spelen te halen: in augustus het EK in Londen winnen. Daarvoor moeten ze Engeland, Duitsland en het oppermachtige Nederland achter zich laten. Onbegonnen werk.

"Zolang er leven is, is er hoop", zei bondscoach Pascal Kina, allicht tegen beter weten in. "Kijk maar naar het EK 2013 in Boom. Daar stonden we op twee minuten van de finale."

"Dit is een superharde les", zei een moedige De Groof. "Na dit toernooi moeten we alles tien dagen laten bezinken en dan anderhalve maand keihard voorbereiden op het EK. Ik wil er alvast nog voor gaan."