Direct naar artikelinhoud

Cipollini (44) overweegt tweede comeback

Mario Cipollini denkt eraan om een tweede maal terug te keren als renner. 'Ten voordele van de wetenschap en Andrea Guardini.' Aan de ontbijttafel bij Farnese Vini keek de selectie voor Tirreno-Adriatico vreemd op. 'Iedereen was verrast', zei Kevin Hulsmans.

De oud-wereldkampioen en recordhouder ritzeges in de Giro zette in 2005 een punt achter zijn carrière om in 2008 een bescheiden comeback te maken. Vier jaar later wil hij dat nog eens over doen. Il Re Leone wil in de Ronde van Italië, op dat moment is hij de 45 gepasseerd, zijn jonge landgenoot Andrea Guardini in de spurt voorbij Mark Cavendish helpen.

"Andrea heeft talent en koerst op één van mijn fietsen. Wat zou het mooi zijn als ik in de Giro de sprint aantrek voor hem, tegen Cavendish. Hoe vaak zouden we winnen?" De 22-jarige Guardini behaalde de voorbije week zes spurtzeges in de Ronde van Langkawi.

Bovendien heeft Cipo nog een hoger doel. "De wetenschap kan er wel bij varen", zegt hij. "Wat gebeurt er met het lichaam van een topsporter na zijn carrière? Hoe zou het reageren bij een comeback op het hoogste niveau? Kijk, ik ben 45 maar voel me niet oud. Ik train veel, zowel met amateurs als met profs. Ik weeg 90 kg, 8 meer dan toen ik top was. Maar die 8 kilogram zijn spieren. Mijn rug en mijn knie doen wat moeilijk, maar mijn motor is intact."

Aan de ontbijttafel daags voor Tirreno - Adriatico verslikten enkele potentieel toekomstige ploegmaats zich in hun cappuccino bij het lezen van La Gazzetta dello Sport. "We hebben er even om gelachen", reageerde Kevin Hulsmans. "Iedereen was even verrast. Maar niemand sluit het uit. Er is nog plaats in het team en hij is een van de sponsors. Bovendien was ik er bij toen hij zijn eerste comeback maakte in Californië en daar vond ik hem toch een hoog niveau halen. Dus wie weet? Als hij zich volledig op de Giro focust, lukt het misschien."