Direct naar artikelinhoud

Van Gaal schietschijf bij United

'Van Damned.' 'Loser van Gaal.' De Britse kranten hebben weinig heel gelaten van coach Louis van Gaal na de uitschakeling van Manchester United in de Champions League.

The Sun, de kopsterke spits in de journalistieke aanval, opende het wedstrijdverslag met de constatering dat de bestuurders van Manchester geen interesse koesteren in Pep Guardiola en tevreden zijn met de Nederlander. "Zit er pap in hun hoofd?", vroeg Steven Howard zich af. "Hebben ze geen idee wat de supporters ervan denken?"

De kern van het verhaal was in elk verslag hetzelfde: hoe kan Manchester United, na 320 miljoen euro te hebben gespendeerd aan nieuwe spelers, niet overleven in een relatief eenvoudige groep? Een van die aankopen, Bastian Schweinsteiger, kreeg het het hardst te verduren. "Hij leek op een klassieke Volkswagen Kampeerbus, wiens bestuurder de juist versnelling niet kon vinden", schreef Sam Wallace in The Daily Telegraph over de omver gelopen routinier.

Dat Van Gaal na afloop beweerde dat zijn team beter is dan dat van vorig jaar, wekte hoongelach op. Hij weet dat hij onder druk staat. Vanuit Old Trafford druppelen er steeds berichten naar buiten dat de duurbetaalde spelers zijn geestdodende trainingen, gevolgd door lange vergadersessies, beu zijn. Van Gaal zei te bouwen aan de toekomst, wijzend op de vele jonge spelers.

Het zijn nu vooral de oud-spelers die hem aanvallen. Paul Scholes, die geen functie heeft gekregen van Van Gaal, zei dat hij niet verrast was door de 3-2-nederlaag in Wolfsburg. "De ploeg heeft elke Europese wedstrijd slecht gespeeld, en dat in een groep als deze. Schokkend."

Ook Rio Ferdinand, voor wie Van Gaal evenmin plek had, uitte zijn twijfels. "Er is geen snelheid, geen kracht en geen onverzettelijkheid. Er zijn geen leiders die de ploeg op sleeptouw nemen." Volgens hem is de Europa League geen paradijs. "Het is gênant. Je wilt niet meer uit je huis komen en door de straten van Manchester lopen."

Zaterdag wacht er een nieuwe beproeving, wanneer Van Gaal met zijn jongemannen naar Bournemouth reist.