Direct naar artikelinhoud

Belg schenkt 7.200 kleuren een paspoort

De gemiddelde sterveling herkent 200 à 300 kleuren, kleurexpert Luc Van Renterghem 10.000. Hij bestudeert ze al 50 jaar. Nu mondt al dat werk uit in een veelbelovende Belgische uitvinding: een 'paspoort' voor kleuren.

Er zijn eindeloos veel kleuren, miljoenen. Sinds de jaren 60 kregen 2.100 van hen een nummertje in een kleurenboek, de Pantone-kleuren. Handig voor modeontwerpers, architecten of productontwikkelaars om precies dié kleur te krijgen die ze bestelden.

Op een kleurcongres in New Delhi is nu het nieuwe, gepatenteerde Belgische 'Color Cluster System' gepresenteerd: liefst 7.200 kleuren krijgen een 'paspoort'. Niet alleen een formule om ze perfect na te maken, de kleurnuances worden ook ingedeeld in stijl, type en cultuur.

Een bedrijf dat een abonnement op de Belgische software koopt - bijvoorbeeld een modemerk - kan preciezer inschatten of de kleuren van zijn lentecollectie al dan niet in de smaak zullen vallen bij een casual publiek in pakweg Spanje. Doel? Minder overstock en meer verkopen.

Een recent voorbeeld: een gordijnenbedrijf uit Kortemark had stoffen in liefst 130 tinten bruin op stock. Expert Van Renterghem gooide alle bruinnuances in zijn matrix en besloot er slecht 30 van over te houden. Al de rest moest weg. "De kleuren lagen te dicht bij elkaar. Met de vrijgekomen centen en stockageruimte, selecteerden we nieuwe kleuren om nieuwe klanten te lokken voor hun type cliënteel, met succes."

Stijlvolle nuances

Ingenieur Van Renterghem is een autoriteit. Hij gaf in zijn leven kleuradvies aan kleppers als Zara, Kipling en Benetton, over Levi's en Levis, tot Domo en Van de Velde. Voor het Parijse modehuis Pierre Cardin selecteerde hij een oranjerode koraalkleur. "Wie een handtas van 5.000 euro koopt, wil dat de kleur tien jaar later nog even stijlvol en tijdloos is."

En toch ontsnapte hij nooit écht vanonder de kerktoren van Moerbeke-Waas en de kathedraal van Antwerpen. "Mijn werk bleef toch vooral geconcentreerd in de Benelux. Ik had verder kunnen springen. Vijftig jaar lang ben ik van 5 uur 's morgens tot 22 uur 's avonds met kleur bezig geweest. Mijn gezinsleven liep er op spaak. De kleuren hebben offers gevraagd, maar na vandaag neem ik er vrede mee. Nu pas kan ik sterven. Enfin, het liefst nog niet meteen. Ik ben wel bijna 80 jaar moeten worden om eindelijk het hoogtepunt in mijn carrière te bereiken. Met dank aan mijn zakelijke partner. Zelf wist ik niet hoe ik mijn idee zo breed in de markt kon zetten."

Van Renterghem zegt 10.000 kleurnuances te kunnen onderscheiden, de gemiddelde mens hooguit 300. "Dat is het resultaat van een leven lang oefenen. Mijn ogen zijn kleurmeters geworden. Als ik over straat loop, beoordeel ik de kleuren die passeren automatische op kleurhoek, kleursterkte, helderheid en grijswaarden. Het is een tweede natuur, sterker dan mezelf. Mij zul je nooit met een zonnebril zien. Wat een zonde van de kleuren. In de voormiddag in oostelijke richting en bij diffuus daglicht vind ik ze het mooist."

Zijn moeder leerde hem kleuren zien zonder zijn ogen te openen. "In haar weelderige bloementuin toonde ze me eerst de bloemen. Nadien moest ik ze met gesloten ogen ruiken om me de kleur voor de geest te halen. Moeder leerde me dat je je kleurgeheugen moet opbouwen met de hulp van zoveel mogelijk van je vijf zintuigen. Op de piano speelden we kleuren na." Van Renterghem raakte er helemaal van overtuigd na zijn experiment in Parijs met blinde kinderen. "Ik zette kinderen mét een dikke jas in een klaslokaal met blauwe muren. Nadien in een lokaal met oranje muren, maar dan zónder jas. De kinderen hadden het warmer zonder jas dankzij het oranje. Het is naïef te denken dat je kleuren enkel kunt zien."

De 79-jarige uitvinder is blij dat hij op de valreep zijn bevindingen toch nog kan doorgeven aan een breed publiek. "Kleur wordt iets meetbaar, het is niet meer alleen buikgevoel." Een abonnement op het systeem kost 400 euro per jaar. In mei komt Color Passport ook met een app die de gewone consument kleuradvies geeft op zijn smartphone. Voor eenmalig 25 euro geen miskopen meer in het pashok. Je vult de vragen in over je kleurtype en lichaamsbouw, neemt een foto van de kleur van het kledingstuk en de app geeft advies.