Direct naar artikelinhoud

Nieuwe iPhone wordt weer maatje kleiner

Apple heeft zijn nieuwe iPhone voorgesteld. De iPhone SE is 4 inch of ongeveer 10 centimeter groot en moet het kleinere en vooral ook goedkopere alternatief zijn voor de iPhone 6S en 6S Plus.

De SE is een 'mix' van de iPhone 5 en de iPhone 6. Volgens Apple zelf is de SE "de krachtigste 4 inch-smartphone ooit". Met de 'nieuwe' SE kiest Apple opnieuw voor een kleiner formaat.

Onder de motorkap van het toestel zit een A9- en M9-chipset, waarmee het toestel even krachtig is als de iPhone S6. Aan de achterkant zit een 12 megapixel-iSight-camera waarmee zogenaamde Live Photos gemaakt kunnen worden en 4K-videobeelden.

Vergeleken met de iPhone 5S beschikt het toestel over snellere wifi en nieuwe microfoons. De batterij van de nieuwe kleinere iPhone zou ook een langere levensduur hebben.

In 2015 verkocht Apple nog 30 miljoen iPhones met een 4 inch-scherm. Er is dus duidelijk een grote vraag naar kleinere iPhones. "Heel wat klanten hebben om dit toestel gevraagd", aldus CEO Tim Cook. "En ik denk dat ze van het toestel gaan houden."

De iPhone SE kost 489 euro voor de 16GB-versie en 589 euro voor de 64GB-variant. Naast de gouden kleur zal de smartphone ook in het rood-goud verkrijgbaar zijn, net als in de meer traditionele lichte en donkere kleuren.

Bestellen kan vanaf 24 maart en de SE zal vanaf 31 maart in meer dan honderd landen verkrijgbaar zijn in de Apple Stores.