Direct naar artikelinhoud

Derde assisenproces over de moord op André Cools

Bijna 23 jaar na de moord op PS-topman André Cools moet het assisenproces voor een tweede keer worden overgedaan. Na Richard Taxquet bekwam gisteren ook Domenico Castellino, de chauffeur van de huurmoordenaars, een verbreking van zijn veroordeling door Cassatie.

André Cools werd op 18 juli 1991 neergekogeld voor de woning van zijn vriendin. Pas jaren later kon het moordcomplot worden opgehelderd. De moord werd beraamd op het kabinet van toenmalig PS-minister Alain Van der Biest, een door alcohol en te nauwe banden met het Italiaanse misdaadmilieu gevelde politicus. Cools wou hem dumpen, Van der Biest zon op wraak. Hij pleegde nog voor het proces zelfmoord.

Begin 2004 werden Richard Taxquet en zeven andere figuren uit de entourage van Van der Biest door het assisenhof in Luik schuldig bevonden aan de moord. Eerder waren twee Tunesische huurmoordenaars al in eigen land berecht.

Richard Taxquet vocht zijn veroordeling aan bij het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, dat in 2009 met een arrest het Belgische systeem van volksjury's onderuithaalde. Sinds het arrest-Taxquet kan het niet langer dat een verdachte schuldig wordt bevonden zonder dat men hem zegt op welke gronden. Het proces-Cools werd ten dele overgedaan, zij het dan zonder Domenico Castellino. Hij was in 2004 als chauffeur van de huurmoordenaars veroordeeld tot 20 jaar cel, maar doordat het Luikse parket-generaal de dagvaarding naar een fout Italiaans adres stuurde en Castellino op het tweede proces bij verstek werd veroordeeld, zat een nieuwe verbreking er een beetje aan te komen.

Castellino is al terug vrij sinds 2011, maar blijft vinden dat hij ten onrechte is bestraft. Argumenterend dat de bij Taxquet geschonden rechten net zo goed geschonden zijn voor Castellino eiste en bekwam advocaat Alexandre Wilmotte bij het Hof van Cassatie een verbreking van het vorige arrest.

Er komt nu een derde proces-Cools, ditmaal voor het assisenhof van Namen. "De enorme vertraging, 23 jaar na de feiten, is niet zonder gevolgen", zegt Wilmotte. "Men kan zich bijvoorbeeld moeilijk voorstellen dat bepaalde getuigen van toen nog beschikbaar zijn."

Een datum voor het derde proces-Cools, waarbij Castellino duidelijk gaat voor de vrijspraak, is er nog niet.