"Oudste acteur ter wereld" is overleden

In Moskou is acteur Vladimir Zeldin gestorven. Dat melden Russische media. Met zijn 101 lentes was hij naar verluidt de oudste actieve acteur ter wereld.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een veteraan van het Russische theater en de Russische film is niet meer. In een ziekenhuis in Moskou is Vladimir Zeldin vanmorgen vroeg overleden, zo vertelt zijn echtgenote Ivetta Kapralova aan het Russische nieuwsagentschap TASS. "De voorbije drie weken lag hij op de afdeling intensieve verzorging, maar ze hebben hem niet kunnen helpen", zegt ze.

Zeldin was 101 en dat maakte hem volgens Russische media tot de oudste actieve acteur ter wereld. Op zijn honderdste verjaardag speelde hij mee in een theaterstuk dat liefst vijf uur duurde. Ook zijn 101e verjaardag vierde hij op het podium als hoofdrolspeler in een toneelstuk aan hem gewijd in het theater van het Russische leger waar hij sinds 1945 werkte.

Toen Zeldin in 1915 het levenslicht zag, was dat nog in het Russische keizerrijk. Hij overleefde de Russische revolutie en twee wereldoorlogen. In 1941 speelde hij mee in zijn eerste film. Later zouden meer dan veertig andere films volgen. Hij verscheen ook in talrijke series. Begin november zou hij nogmaals op de planken staan voor een toneelstuk, maar zover is het dus niet gekomen.

Meest gelezen