Direct naar artikelinhoud

Extreem rechts plant massale opkomst naar anti-islambetoging

BRUSSEL l Extreem rechtse organisaties als Blood and Honour en Stormfront hebben bussen ingelegd om op 11 september naar de verboden anti-islambetoging in Brussel te trekken. Dat zegt de raadsman van de stad Brussel. De Raad van State schuift het dossier intussen door naar een Franstalige raadkamer.

Volgens raadsman Emmanuel Jacobowitz vond de Brusselse politie op internetfora aanwijzingen over de georganiseerde busreizen naar de betoging. De komst van de extreme groepen zou voor de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans een van de redenen zijn geweest om de betoging te verbieden. Voordien heette het enkel dat zowel de federale als de lokale politie in een rapport hadden geoordeeld dat de openbare orde tijdens de betoging ernstig verstoord dreigde te worden.

Een bezoekje aan de website van Stormfront leert dat de organisatie allerminst van plan is om nu op 11 september thuis te blijven. "De demonstratie en/of manifestatie gaat dus onder alle omstandigheden gewoon door. Ook de bus(sen) vanuit Rotterdam gaan dus gewoon door", zo schrijft iemand die erg goed op de hoogte lijkt te zijn van de demonstratie op het forum van Stormfront.

De auditeur bij de Raad van State heeft ondertussen geadviseerd om het dossier over de beslissing van Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) om een anti-islambetoging niet toe te laten, door te verwijzen naar een Franstalige kamer. Volgens de auditeur hoort dit zo omdat de originele aanvraag voor de betoging opgesteld was in het Frans.

Medeorganisator Udo Ulfkotte en VLOTT-senator Hugo Coveliers, die optrad als raadsman van Ulfkotte, zeiden na afloop van de zitting geschokt te zijn over het advies van de auditeur. "Thielemans verbiedt de betoging omdat hij zijn kiespubliek niet voor het hoofd wil stoten. Er is absoluut geen effectieve aanwijzing dat er geweld dreigt", aldus Coveliers.

Tijdens de zitting trad ex-politiecommissaris van Antwerpen Bart Debie (VB) aan als tolk voor de Duitser Ulfkotte. Debie wil helpen "met de logistieke ondersteuning bij de organisatie van een betoging in België, een land dat Ulfkotte als Duitser niet goed kent". "Als voormalig politiecommissaris heb ik ervaring op dat vlak", aldus Debie. Volgens Ulfkotte registreerden er zich ondertussen al meer dan twintigduizend mensen voor de betoging. "Wij komen op 11 september naar Brussel, ongeacht wat er in het arrest van de Raad van State staat", zegt hij. Het arrest wordt de komende dagen verwacht.

(KRH)