Direct naar artikelinhoud

De omgekeerde wereld

Luc Van Der Kelen,

is commentator voor Het Laatste Nieuws. Hij vindt de moraliteit van de politici diep gezonken.

Respect voor gemaakte afspraken, het is in de politiek een ongewoon fenomeen geworden. Yves Leterme is er in de voorbije drie jaar helemaal murw door geslagen. Keer op keer heeft hij geprobeerd. Keer op keer is hij bedrogen. Niemand die het beter beseft dan hij. Misschien is het omdat Alexander De Croo uit een ander werkmilieu komt en nog niet is aangetast door de huidige politieke zeden en gewoonten, maar de jonge voorzitter van de Vlaamse liberalen zag het ook al met lede ogen met hem gebeuren. Ook hij zou door de mangel gehaald worden en uiteindelijk ook zijn partij.

Dat zou hem niet overkomen. Daarom heeft hij bijna van meet af aan duidelijk gemaakt dat er een zwaar probleem zou rijzen voor de regering als er tegen Pasen geen akkoord zou zijn over B-H-V. Zo was het overeengekomen in het regeerakkoord van Leterme II. Zo wou Alexander De Croo het. Later werd een nieuwe afspraak gemaakt: de deadline verschoof naar het einde van de Paasvakantie. Open Vld stemde in, de deadline werd niet nagekomen. Ze werd een tweede keer verschoven, nog eens met een halve week uitgesteld naar de eerste zitting in het parlement.

Inmiddels was Jean-Luc Dehaene nog altijd niet begonnen aan de finale onderhandelingen en precies dat werd nadien door de Franstaligen als alibi gebruikt om nieuw uitstel te vragen. Voor De Croo was het de ultieme deadline. Drie afspraken niet nageleefd, sommige mensen vinden dat normaal, niet de jonge Vld-voorzitter.

Gisteren werd de De Croo door de meute journalisten en politieke tegenstanders haast een hele middag vermorzeld als een soort onverantwoordelijke gek die het land in een diepe crisis stort, ten prooi aan de hoon van de Europese partners. Dat is de omgekeerde wereld. Iemand die zich na drie jaar van misgelopen afspraken wil houden aan een plechtige overeenkomst, op papier, en nog twee keer een verlenging toestaat, wordt uitgemaakt omdat hij zich wil houden aan het gegeven woord. De moraliteit van de politici moet wel heel diep gezonken zijn.

Waarom is die oplossing voor B-H-V er weer niet gekomen? Omdat niemand toegevingen durft te doen een jaar voor de verkiezingen. Een communautair akkoord wordt in ons land gemaakt ná verkiezingen. Als er nu in juni wordt gekozen, komt er een periode van vier jaar electorale rust, de gemeenteverkiezingen niet meegerekend. Eerst een kletterende ruzie, dan naar de stembus, vervolgens een nieuwe regering en een nieuw regeerakkoord om het probleem op te lossen. Zo gaat dat hier, niet anders.