Direct naar artikelinhoud

Woestijnvis wint strijd om VT4 en VIJFtv

De alliantie tussen Woestijnvisbaas Wouter Vandenhaute, Sanomatopman Aimé Van Hecke en uitgever Corelio is na het afhaken van RTL de enige overblijvende kandidaat om VT4 en VIJFtv te kopen. De strijd om de zenders lijkt daarmee definitief beslecht.

De Finse uitgeversgroep Sanoma had zich de voorbije dagen met een bod van 1,25 miljard euro al in poleposition gemanoeuvreerd in de strijd om de Belgische en Nederlandse SBS-zenders. Maar nu de twee voornaamste concurrenten afhaken trekt het consortium rond Sanoma, De Vijver en Corelio het laken definitief naar zich toe. Nadat dit weekend uitlekte dat De Persgroep, uitgever van deze krant, niet langer in de running was voor de drie Nederlandse SBS-zenders liet een goedgeplaatste bron bij RTL gisteren weten dat ook de Luxemburgse televisiegroep geen kandidaat meer is om de Belgische zenders VT4 en VIJFtv over te nemen. Het bod dat Sanoma, De Vijver en Corelio samen uitbrachten ligt te ver boven de reële waarde van de beide zenders, luidt het.

Daarmee lijkt de nieuwe eigenaar van die twee zenders bekend. De enige overgebleven kandidaat is het triumviraat Sanoma-De Vijver-Corelio. Helemaal rond is de overname nog niet, de drie moeten zich immers nog door het nodige papierwerk worstelen met de Duitse mediagroep ProSiebenSat.1 die de zenders eind vorig jaar in de etalage zette. Voorlopig houden alle betrokken partijen de lippen dan ook stijf op elkaar. Details over welke constructie de drie partners zullen opzetten om de twee zenders te runnen en wie welke bedragen inbrengt, zijn er dan ook nog niet. Ook over de verhouding met de Nederlandse SBS-zenders is er nog geen duidelijkheid. Sanoma slaat daar de handen in elkaar met John de Mol, de bedenker van onder andere Big Brother.

Nu alles erop wijst dat Sanoma, De Vijver en Corelio de nieuwe eigenaars van VT4 en VIJFtv zullen worden, moet ook de VRT werk maken van een leven zonder Woestijnvis, een dochteronderneming van De Vijver. De openbare omroep heeft nog tot midden 2012 een contract met het succesvolle productiehuis, waardoor programma’s als Man bijt hond en De laatste show nog zeker een jaar op Eén te zien zullen zijn. Het voornemen om tot midden 2015 preferentieel met elkaar samen te werken, is nu echter definitief geschrapt.

Hoewel er binnen de VRT sommigen hopen dat Woestijnvis nog programma’s zal blijven maken voor de openbare omroep, lijkt de meest voor de hand liggende keuze toch dat de wegen zullen scheiden. “Samen blijven werken lijkt me onwaarschijnlijk”, zegt een goedgeplaatste bron bij de VRT. “Voor sommige bestaande programma’s is dat misschien nog mogelijk, maar wat met nieuwe formats? Woestijnvis zal een nieuw programma waar ze veel van verwachten, dan toch nooit aan de VRT aanbieden en het voor VT4 houden. Je kunt moeilijk tegelijk rechter en partij zijn.”

Bij de VRT heeft men in ieder geval al een tijdje scenario’s uitgewerkt over een leven met en zonder Woestijnvis. Daarbij werd er onder meer vastgelegd welke programma’s en tijdslots men voortaan zelf zou maken en welke uitbesteed zullen worden aan externe productiehuizen. Bandprogramma’s die dagelijks op het scherm komen zoals Man bijt hond zal de VRT vanwege hun strategisch belang bijvoorbeeld zelf produceren. Voor andere programma’s zal men andere productiehuizen aanspreken. Bovendien trok de omroep ook al enkele ervaren eindredacteurs van externe productiehuizen aan om zich te wapenen voor de toekomst. >5