Direct naar artikelinhoud

CD&V blokkeert btw-verlaging op elektriciteit

De federale regering is er nog niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over hoe de slabakkende economie nieuw leven ingeblazen kan worden. De standpunten lagen daarvoor te ver uit elkaar.

Wel besliste de ploeg van premier Elio Di Rupo (PS) gisteren om slechts een beperkt pakket van 100 miljoen euro aan relancemaatregelen samen te stellen.

Wat daar wellicht deel van zal uitmaken: de versterking van de loonlastenverlaging die nu geldt voor de eerste drie werknemers, wordt waarschijnlijk opgetrokken tot vijf werknemers. De lastenverlaging voor jonge ongeschoolde werkzoekenden zou eveneens worden opgetrokken: nu geldt die tot 27 jaar, dat wordt dan 30 jaar.

Daarnaast komt er normaal gezien een investeringsmaatregel voor kmo's en zal er een indexverhoging komen voor de lastenverlaging van de laagste lonen. Op die manier zouden meer mensen daar recht op krijgen.

Er wordt zeker geen feestdag geschrapt, er wordt op een dik half jaar voor de verkiezingen evenmin gemorreld aan de spaarboekjes en de maaltijdcheques worden behouden zoals ze zijn. Zelfs het felbesproken idee van sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte om de btw op elektriciteit te verlagen komt er voorlopig niet, hoewel enkel CD&V tegen het voorstel gekant was. Vicepremier Pieter De Crem en minister van Financiën Koen Geens weigerden mordicus akkoord te gaan, tot grote ergernis van vooral sp.a en Open Vld.

De maatregel is echter nog niet helemaal van tafel. De btw-verlaging zal later opnieuw besproken worden tijdens een overleg met de deelstaten, waar gepraat zal worden over verdere maatregelen.

Vanmiddag komt de regering weer bij elkaar. Dan ligt onder meer de aanpassing van de wet van 1996 over de concurrentiekracht opnieuw op tafel, een onderwerp waarover gisteravond ook al uitgebreid gepraat werd.

>>5